22.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYLİN RANA AYDİN
AYLİN RANA AYDİN- Radar, silah sistemi, muharebe eğitim sistemleri, uydu ve İHA sistemleri, jammer gibi savunma sanayine üretim gerçekleştiren SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, halka arz için hazırlık yapıyor. Şirketin yüzde 21.4’lük kısmı halka arz edilecek. Yıl sonuna kadar halka arz sürecini tamamlamayı hedeflediğini açıklayan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, halka arzdan gelecek gelirin önemli bir kısmını Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’de, yaklaşık yatırımı 300 milyon TL olacak yeni bir tesise aktaracak. Halka arz gelirinin yüzde 70’inin tesise, yüzde 20’sinin Ar-Ge’ye ve geri kalan kısmının ise işletme ve tanıtım faaliyetlerine harcanacağı belirtildi. SDT Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dora, OSB’de kurulacak tesisin toplam 28 bin metrekarelik alana yayılacağını belirtti. Dora, “Şirketin toplam yüzde 21.4’ü halka arz edilecek. Şirketimiz her yıl yüzde 10-15’lik büyüme gerçekleştiriyor. Bu büyümeyi devam ettirmek istiyoruz. Halka arzla yurtdışında da daha güçlü hale geleceğiz” diye konuştu.
‘Savunmanın payı artar’
SDT Genel Müdürü Ömer Korkut ise radar, haberleşme, uydu, uzay, yazılım gibi pek çok alanda faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, “Geçen yılki ciromuz 40 milyon dolar. 2025 hedefimiz, ciromuzu 80-100 milyon dolar civarına taşımak. 2025’te ihracatımızın yüzde 30’unun ihracattan gelmesini hedefliyoruz ama bu hedefe daha önce ulaşacağız gibi görünüyor. Yerlilik oranımız yüzde 70-80 civarında. İşlerimizin yüzde 90’lık kısmı uzay ve savunma alanında. Göktürk Projesi’ne başladığımızda şirketimizde uzayın payı yüzde 20, savunmanın payı yüzde 70 olacak. Göktürk Projesi’nde yer istasyonu yazılım, donanım, görüntülerin indirilmesi ve arşivlenmesi hepsi SDT’de olacak. TUSAŞ ana yüklenici olarak projeyi imzaladı. Biz de yer istasyonu için sözleşmeyi bu yıl bitmeden imzalamayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Güney Kore’nin savaş uçağında Türk imzası
Türkiye’de savunma sanayi sektöründe orta ölçekli firmaların kuvvetlendirilmesinin amaçlandığını da anımsatan Ömer Korkut, “Orta kademedeki şirketlerin sayısı artarsa, savunma sanayindeki homojenlik de artacak. İhracat hedefine de ulaşmak daha kolay olacak. Türkiye’nin savunma sanayinde ihracatı yükselişte. Güney Kore’nin 5’inci nesil savaş uçağı programının, uçaklar arası simülasyon verilerinin aktarılması, kol içi bilgilerinin paylaşılmasını sağlayan data linkini geliştirip teslim ettik” diye konuştu. Mehmet Dora ise, “Güney Kore, İtalya gibi teknolojisi yüksek ülkelere ihracat yapıyoruz. Azerbaycan’la görüşmelerimiz var. Libya, Malezya ve Pakistan’la da görüşmelerimiz sürüyor” dedi. Dora, gelecek yıl Pakistan’da şirket kurmayı düşündüklerini belirterek, “Burada, sattığımız ürünlerin bakım-onarım desteği sağlanacak. Servis hizmeti verilecek” diye konuştu.