22.04.2010 - 16:57 | Son Güncellenme:
Saray Halı’nın patronu olan, Necati Kurmel, değerleri milyar dolarlar ile ifade edilen gayrimenkul varlığıyla dikkat çekiyor. İstanbul-Kurtköy’de 30 milyon metrekare arazisi olan Kurmel, gayrimenkul zenginleri arasında
Saray Halı’nın patronu Necati Kurmel, değeri milyar dolarlarla ifade edilen gayrimenkul varlığıyla dikkat çekiyor. İstanbul-Kurtköy’de 30 milyon metrekare arazisi bulunan Kurmel, Türkiye’nin en büyük gayrimenkul zenginleri arasında. Bu arazilerin büyük çoğunluğu Kurtköy’ün yukarısında yer alan Ballıca bölgesinde yer alıyor. Türkiye’deki büyük inşaat şirketinin yanı sıra, birçok gayrimenkul fonu birlikte projeler gerçekleştirmek için Kurmel’in kapısını çalıyor.
Saray Halı’nın sahibi Necati Kurmel, son yıllarda madencilik ve hayvancılık alanındaki yatırımlarının yanı sıra dudak uçuklatan gayrimenkul portföyüyle de adından söz ettiriyor. Kurmel, değeri milyar dolarla ifade edilen gayrimenkulleriyle Türkiye’nin en büyük gayrimenkul zenginleri arasında. Yaklaşık 22 yıl önce İstanbul’un en hızlı gelişen bölgesi Kurtköy’ün potansiyelini görüp buraya yatırım yapan Kurmel’in bölgede 30 milyon metrekare arazi bulunuyor.
İŞLERİN BAŞINDA KIZI VAR
Gayrimenkullerini değerlendirmek amacıyla inşaat sektörüne de adım atan Kurmel’in, Kuryap ve Royal adlı inşaat şirketlerinin başında ise kızı Setenay Metin var. Daha önce Tepe Grubu’yla birlikte Beykoz Konakları ve Kamer Roze projesini hayata geçiren, Kuryap İnşaat’ın tek başına gerçekleştirdiği ilk projesi ise Kurtköy-Akfırat’ta bulunan Royal Park.
Setenay Metin, şu anda 90 dönüm üzerinde toplam 324 villa ve apartman dairesinden oluşan projenin ikinci etabını tamamlamaya hazırlanıyor. Bir yandan da Doğa- Ata, Hatipoğlu ve Uzunhan’ın bulunduğu üç inşaat şirketine kat karşılığı verdiği 10-15 dönüm arsa üzerinde toplam 450 konuttan oluşan üç ayrı projeyle uğraşıyor.
Villaların fiyatı 700 bin dolar
Metin, Royal Park’ın ardından ikinci projesini ise Adana’ya yapmaya hazırlanıyor. Adana merkezde, Mersin tarafında 90 dönüm arsa satın aldığını söyleyen Setenay Metin, önümüzdeki yıl burada ortanın üstü gelir grubuna yönelik 56 villadan oluşan bir projeye başlayacak. Proje kapsamındaki dairelerin satış fiyatının 600-700 bin dolar civarında olacağı bilgisini veren Metin, yatırım maliyetinin ise 50 milyon dolar olacağını belirtiyor.
Aslında iki yıl önce Adana’da villa yapmayı planlayan Metin, “Adana o tarihlerde böyle bir proje için çok uygun değildi. Fakat en son gittiğimde gördüm ki orada komşu ülkelerle özellikle de K.Irak’la ticaretten dolayı yeni bir zengin sınıf oluşmuş. Konut fiyatları da fırlamış. Artık zamanıdır diye düşünüyoruz. Royal Park’ın ardından 2011’de orada da konut yapacağız” şeklinde konuşuyor.
30 bin dönüm bomboş duruyor…Arazilerin büyük çoğunluğunun Kurtköy’ün yukarısında yer alan Ballıca bölgesinde bulunduğunu belirten Setenay Metin, Türkiye’deki büyük inşaat şirketlerinin yanı sıra birçok gayrimenkul fonunun birlikte projeler gerçekleştirmek için kapılarını çaldıklarını anlatıyor.
Metin, Royal Park’ın yanı sıra kat karşılığı verdikleri üç projeyi de sonradan aldıkları arsalar üzerine yaptıklarını belirtiyor. Yani Kurmel Ailesi’nin sahibi olduğu 30 bin dönüm arazinin hepsi olduğu gibi duruyor. Arazilerin yüzde 10’unun imar izni olduğunu, diğerlerinin imarı için beklediklerini söyleyen Metin, “Elimizdeki arazileri nasıl değerlendireceğimize daha net karar veremedik. Nerede, hangi proje uygun olur, tek başımıza mı, yoksa ortakla mı yapalım diye araştırıyoruz” şeklinde konuşuyor.
Sinpaş’la ortak…
Kurtköy’de birçok isimle ortak arazileri olduğunu söyleyen Metin, ortaklardan sadece Sinpaş’ın adını veriyor. Sinpaş’la 6 bin dönümü kendilerine 6 bin dönümü de Sinpaş’a ait olmak üzere 12 bin dönümlük bir arazileri bulunduğunu belirtiyor ve ekliyor: “İlerde belki birlikte ortak projeler yapabiliriz.”
Metin, bölgenin gözüktüğü gibi karlı olmamasından yakınıyor: “Formula’yı da hesaba katarak buraya yatırım yapmıştık. Fakat umduğumuz gibi olmadı; Formula’nın yapılması buraya hiçbir menfaat sağlamadı. İnanılmaz ölü bir yatırım. Burada konut satmak çok zor. Kriz de var. Olması gerekenden çok daha fazla lüks yaptığımız ve fiyatımız da yüksek olduğu için konut satmakta zorlanıyoruz. Oysa bu standarda şehir içinde konut yaptığınızda daha kolay satıyorsunuz. Babama baskı yapıyorum diyorum ki ‘şehir içinde doğru düzgün arazi al, onu yapalım.”
Şehir merkezinde arsa arayışına giren Setenay Metin, boğaz ön görünümlü kupon yerlerle ilgilendiklerini dile getiriyor.
20 yıldır mahkemelik
Kurmel Ailesi, sahibi olduğu arazilerin bir kısmı nedeniyle yaklaşık 20 yıldır devletin çeşitli birimleriyle mahkemelik. Ballıca’da sahip oldukları 8 bin dönüm yerin özel orman olması nedeniyle davalık olduklarını anlatan Setenay Metin, bu davaların bir kısmının devam ettiğini, bir kısmının da temyiz aşamasında olduğunu söylüyor.
Sabiha Gökçen Havaalanı’nın yakında ticari imarlı 90 dönüm arazilerini olduğunu söyleyen Metin, “Burası otel de ofis de olabilir. Hangisi daha uygun olur diye araştırıyoruz. Netleşirse 2011’de başlayabiliriz” diyor.
Metin, Sabiha Gökçen Havaalanı’nın da içinde olacağı bölgeye inşa edilecek tekno parktan dolayı burayı ofis olarak değerlendirme eğilimlerinin daha ağırlık kazandığını dile getiriyor.
Dolapdere’deki arsasını Polat’a sattı
Kurmel Ailesi’nin şehrin merkezinde ise Dolapdere-Piyalepaşa Bulvarı arasında yaklaşık 5 dönüm üzerinde toplam dört arsası bulunuyor. Bu arsalarında biri işadamı Adnan Polat’ın Kasımpaşa’nın girişinde bulvarın sağında kalan alan içinde gerçekleştireceği projenin hemen yanında, diğerleri ise bulvarın Dolapdere tarafıyla hemen çaprazlarında yer alıyor.
Setenay Metin, iki yıl önce yaklaşık 1 dönümlük arsalarını Piyalepaşa Bulvarı üzerinde otel, rezidans, kongre ve AVM’nin yer alacağı 300 milyon dolarlık bir proje gerçekleştireceğini açıklayan Polat’a sattıklarını da belirtiyor. Metin, buradaki arsalarını değerlendirmek için de henüz erken olduğu görüşünde: “Dolapdere’deki arsaları alırken buralar çok daha cazip olur, 40-50 katlık binalar yaparız diye aldık. Şu an imar izni verilen kat sayısı az. Bu nedenle şu an yatırım yapmak için çok cazip değil” diyor.
Metin, önümüzdeki dönemde arsa portföylerini bir gayrimenkul yatırım ortaklığı(GYO) şirketi kurup ona devretmeyi planladıklarını da sözlerine ekliyor.
Avrupa’nın en büyük çiftliğinin sahibiAdana ve Side’de beş yıldızlı otelleri olan Saray Halı’nın patronu Necati Kurmel, son yıllarda madencilik ve hayvancılık-tarım alanındaki yatırımlarıyla adından söz ettiren bir işadamı. Türkiye’nin en büyük ikinci krom tesisinin sahibi olan Kurmel’in Adana’da 250 milyon tonluk rezervi sahip 7 civarında krom madeni var.
Kurmel, Kayseri-Develi’de 20 bin baş büyük hayvanın yer aldığı Saray Çiftliği’yle Türkiye’nin en büyük hayvan varlığına da sahip. 16 bin dekar bitkisel üretim alanı olan çiftlik, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük besi, süt sığırcılığı ve bitkisel üretim işletmesi.
(Hürriyet Emlak)