21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan
Orta Vadeli Program (OVP), yeni dönemde mali disiplin, dengelenme ve değişim olmak üzere üç ana temel üzerinde hayata geçirilen ‘Yeni Ekonomi Programı’ (YEP) olarak döndü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan YEP ile Türkiye’nin ekonomideki büyük hedeflerine güçlü bir şekilde yürümesini sağlayacak programlar hazırlandı.
Albayrak, “Programın adını Yeni Ekonomi Programı olarak belirledik” derken, programla ilgili tüm paydaşların görüşlerinin de alındığına dikkat çekti. Albayrak, YEP’i 3 ana temel üzerine oturttuklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Bu yıldan başlayarak, 2019-2021 döneminde ekonomik bir dengelenme yaşayacağımız yol haritasını ortaya koyduk. Bu nedenle 2019 gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesi yüzde 2.3 düzeyinde gerçekleşecek. Disiplinden temel kastımız, dengelenme sürecinin kamu maliyesindeki disiplinle desteklenmesidir. Son prensibimiz ise değişim...Her politika değişikliğinde ülkemizin uzun vadeli üretim kapasitesinin ve ihracatının artmasını sağlayacağız.”
(Sağdan sola) Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de YEP’in açıklandığı toplantıya katıldı.
Enflasyonla mücadele?
Albayrak, finansal güvenlik ve istikrarın sürdürülebilmesi için yeniden yapılandırılmış Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nin (FİKKO) hayata geçirileceğini belirterek, “Çok yakında da kamu ile paylaşacağımız ve bu süreci destekleyecek enflasyonla topyekün mücadele programını hayata geçireceğiz” dedi.
Albayrak, ‘Ürün Gözetim Mekanizması’ ve ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ ile gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların yakından izlenerek gıda enflasyonu ile etkin mücadele edileceğini belirterek, “Kira artışına yönelik TÜFE bazlı düzenleme, tarımda tedarik zincirinin iyileştirilmesi, bu kapsamda Ürün İzleme Mekanizması gibi birçok aksiyonla enflasyonla mücadele edecek ve 2020 sonunda tek haneye inen enflasyonu 2021’de yıllık bazda yüzde 6’ya indireceğiz” dedi.
Cari açıkta dengelenme
Bakan Albayrak, sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeyi sağlamak için mücadele verecekleri 2 temel alan olduğunu aktararak, “Birincisi enflasyon, ikincisi cari açık konusu... Yatırımlarda önceliklerimizi vereceğimiz temel alanların başında cari açığı düşürecek adımlar gelecek” dedi.
Albayrak, ilaç, ara ürün, kimya, petrokimya, enerji, makine ve teçhizatla birlikte yazılım sektörlerinin bu mücadelenin öncelikli yatırım alanlarından olacağını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
“Teknoloji ve Ar-Ge yatırımları, kamu-özel işbirliği modelleriyle farklı şekillerde hayata geçirilecek. Yüksek teknoloji endüstri üretim bölgeleri, 20 biyo-teknolojik ilacın üretim altyapısının kurulması, petrokimya kümelenmeleri gibi yatırım projelerinin yanında ihracat ana planıyla birlikte bu süreci destekleyeceğiz. Küresel değer zinciri bakış açısıyla yeni pazar, yeni ürün, yeni ihracatçı hedefleri adım adım daha güçlü bir şekilde hayata geçirilecek. Tüm bakanlıklarımız bu süreci hazırladıkları eylem planıyla sahiplenerek yakından takip edecekler. Cari açığın, GSYH’ye oranı 2019’da yüzde 3.3 iken, 2021’e geldiğimizde yüzde 2.6 düzeylerine inecek.”
Bankacılık öncelikli
Bankacılık sektörüne yönelik yaşanan tüm süreçlerin Türkiye’nin içinden geçtiği bu noktada önemli adımları atmayı ortaya koyduğunu vurgulayan Bakan Berat Albayrak, bankacılığın güncel mali süreçleri ve buna yönelik göstergelere bakıldığında, sermaye yeterlilik rasyosunun Temmuz 2018 itibarıyla yüzde 16 ile sektörün halen güçlü olduğunu gösterdiğini, son dönemdeki ekonomik zorluklar nedeniyle reel sektör firmalarının bir kısmının farklı alanlarda problemler yaşadığını dile getirdi. Albayrak, “Bankacılık sektörümüzün güçlü yapısını sürdürmesini ve reel sektörümüzü finanse etmeye devam etmesini temin etmek bu programın en önemli önceliklerinden bir tanesi. Bunu sağlamak istihdamın devamı ve vergi gelirlerinin güvence altına alınması için kaçınılmazdır. Bu nedenle bankaların güncel mali yapılarını ve aktif kalitelerini tespit etmek için hızlı bir şekilde mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz. Bu çalışmaların sonuçlarına göre, gerekli görüldüğü takdirde bankacılık sektörünün mali yapısını güçlendirecek ve böylece reel sektörün uygun maliyetlerle krediye erişimini ve mevcut kredilerinin yeniden yapılandırılmasını temin edecek, dünya örneklerine ve ülkemizin geçmiş tecrübelerine dayanan kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız” diye konuştu.
Albayrak, Türkiye Kalkınma Bankası’nı, görev alanını genişleterek çok daha güçlü ve etkin bir bankaya dönüştüreceklerini, yine Emlak Bank’ın da gayrimenkul sektörü için değerli hale getirileceğini söyledi.
2 milyon yeni istihdam
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, program döneminde Türkiye’de ilave istihdam oluşturmaya güçlü bir şekilde devam edeceklerini ve bu çerçevede 2021 yılına kadar Türkiye’de 2 milyon yeni istihdam oluşturulacağını bildirdi.
Büyük tasarruf hamlesi
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde, diğer bakanlıklardan temsilcilerin de katıldığı Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi’ni kurduklarını hatırlatan Albayrak, bu ekibin hem tasarruf tedbirlerinin uygulanmasından, hem de gelir artıcı önlemlerin de tespit edilerek hayata geçirilmesinden sorumlu olacağını söyledi. Bakan Albayrak, “Bu ekibimiz sürekli sahada olacak. Tasarruf ve gelir artırıcı hedeflerimizin gerçekleştirilmesi için sürece liderlik edecek. Yeni yol haritaları belirleyecek, takipçisi olacak” dedi.
6 büyük alanda tedbir
Albayrak, YEP’i enflasyon, kamu maliyesi, istihdam, cari açık ile bankacılık ve reel sektör alanlarındaki tedbirler üzerine kurguladıklarını dile getirdi.
Enflasyon noktasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları, kararlı ve bağımsız bir şekilde kullanmaya devam edeceğini vurgulayan Albayrak, “Ancak hepinizin malumu ki enflasyonla mücadelede başarılı olmak için bu yeterli değil. Program ile büyümeyi sürdürülebilir ve sağlıklı bir çizgiye oturtup 2021’den itibaren yüzde 5 büyümeyi sağlayarak, büyümeyi bu şekilde sürdürülebilir kılmak ve sağlam temeller üzerine inşa etmek temel amacımız olacak” dedi.
İZLENİM
- Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen toplantıya Türk iş dünyasının önemli temsilcileri katıldı.
- Bakan Albayrak, herkesle tek tek selamlaştı.
- Toplantıda Albayrak, özellikle turizm sektörüne yönelik güçlü beklentilerini paylaştı.
- Gayrimenkul alanında da gayrimenkul envanterinin tamamlanacağını, tapu harçları ve emlak vergilerinin yeniden düzenleneceğini söyledi.
- Albayrak, bankacılıkla ilgili adımları pazartesiden itibaren atmaya başlayacaklarını açıkladı.
- YEP için hazırlanan kitapçıkta ise Türkiye’nin ticaret, turizm, ihracat kalemlerinde çeşitlilik adına başta Uzak Doğu ülkeleri, Çin ve Afrika’nın etkin olacağı vurgulandı.
- Kitapçıktaki şu hedefler ve politikalar da dikkat çekti:
- Dijital ekonomiye uygun işgücünü yetiştirmek için kurslar düzenlenecek.
- Eğitim alanında kişiselleştirilmiş öğretim planı (sanal asistan) uygulama stratejisi hayata geçirilecek.
- Sağlık alanında obeziteyle mücadele edilecek.
- Gençliğin internet ve sosyal medya bağımlılığından uzak tutulması için çalışma yapılacak.
- Ekonominin afet ve acil durumlardan en az etkilenmesi amacıyla ‘kritik varlık envanteri’ çıkarılacak.
- Yıllık kira artışlarının belirlenmesinde ÜFE yerine TÜFE kullanılmaya başlanacak.
İş dünyası gerçekçi ve şeffaf buldu
İş dünyası ‘Yeni Ekonomi Programı’ (YEP) değerlendirdi. YEP’in gerçekçi, şeffaf ve büyüme temelinde ayakları yere basan bir program olduğuna dikkat çeken iş dünyası temsilcileri görüşlerini açıkladı.
İsmail Gülle TİM Başkanı
“YEP metninde sıklıkla ihracata vurgu yapılmasından son derece büyük mutluluk duyduk. TİM olarak nitelikli büyümenin ve cari açığı azaltmanın en sağlıklı yolunun katma değerli ihracat olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz.”
Şekib Avdagiç İTO Başkanı
“YEP, Türkiye’yi 2023 hedeflerine hazırlayacak gerçekçi bir ufuk çizdi. Dengelenme, disiplin ve değişim kurgusu üzerine oturtulan YEP’i ekonominin yeni anayasası olarak görüyoruz.”
Erdal Bahçıvan İSO Başkanı
“Ekonomide 3 yıllık yol haritası özelliğine sahip Yeni Ekonomi Programı, nitelikli ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için sabır ve kararlılığı, öncelikli olarak ise finansal istikrarın yeniden tesis edilmesini öngörüyor.”
Nail Olpak DEİK Başkanı
Ayakları yere basan, altı doldurulmuş, hayali olmayan bir Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile karşı karşıyayız. Bakanlığın ortaya koyduğu tabloya biz de özel sektörle elimizden gelen desteği vererek bu ülkeye sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
Abdurrahman Kaan MÜSİAD Başkanı
“Yeni Ekonomi Programı çok iyi çalışılmış bir program. Önümüzdeki süreçle ilgili olarak her türlü değerlendirmenin yapıldığını görüyoruz. Biz sanayici kesimi olarak işsizlikle ilgili çalışmaya, büyümeye ve katma değerli üretim yapmaya devam edeceğiz.”
Erol Bilecik TÜSİAD Başkanı
“Yeni Ekonomik Program gerçekçi hedefler içermektedir. Özellikle ciddi tasarruf tedbirleri, mali disiplinin devamı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, vergi politikaları, yüksek katma değerli üretimin desteklenmesi ve cari açığın azaltılması yönündeki kararlılığı memnuniyetle karşılıyoruz. Programın uygulanmasının yakından takibinin yapılmasını ve somut sonuçlara hızla ulaşılmasını temenni ediyoruz.”
Alman medyası için yazdı
Bakan Albayrak, Almanya ziyaretinden önce Frankfurter Allgemeine Gazetesi için bir makale kaleme aldı. Makalesinde Türkiye’nin kur krizini atlattığını açıklayan Albayrak, Almanya ve AB ile daha sıkı ekonomik işbirliği yapmayı, Gümrük Birliği’nin genişletilmesini istediklerini kaydetti. Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile birlikte Berlin’de temaslarda bulunacak.