Ekonomi2023’te ekonomiye 24.2 milyar dolar katkı

2023’te ekonomiye 24.2 milyar dolar katkı

27.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İGA İstanbul Havalimanı’nın 2023 yılında Türkiye ekonomisine doğrudan ve dolaylı katkısının milli gelirin yüzde 2.2’sine karşılık gelen 24.2 milyar dolar olduğu hesaplandı.

2023’te ekonomiye 24.2 milyar dolar katkı

Havalimanının, 2030 yılına gelindiğinde 472 bin kişiye istihdam sağlaması, milli gelirin yüzde 3.25’ine denk gelen yaklaşık 44 milyar dolarlık bir katma değer üretmesi ve ek hanehalkı gelirini 8.5 milyar dolara ulaştırması bekleniyor. Uluslararası danışmanlık şirketi FTI’ın Türkiye temsilcisi ‘İstanbul Ekonomi’ tarafından hazırlanan ‘İGA İstanbul Havalimanı Ekonomik Etki Analizi’ sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Haberin Devamı

İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen, raporun İGA İstanbul Havalimanı’nın sadece Türkiye ekonomisine değil, küresel havacılık sektörüne olan etkilerini de ortaya koyduğunu belirterek, “Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri havayolu taşımacılığını olumsuz etkileyen pandemiye rağmen gösterdiği kayda değer büyümeyle İGA’nın, İstanbul’u küresel hava taşımacılığının bağlantı merkezine dönüştürme hedefini gerçekleştirmesi oldu” dedi. Araştırmanın sonuçları hakkında bilgi veren İstanbul Ekonomi Danışmanlık Yönetici Ortağı Sinan Ülgen ise “Bu araştırma; doğrudan, dolaylı ve tetikleyici ekonomik etkiler üzerinden yapıldı. Çeşitli senaryoların çalışıldığı analizde; bağımsız bir kuruluş olan Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI) öngördüğü veriler değerlendirildi. Bir diğer senaryo içinse İGA’nın büyüme projeksiyonları temel alındı. İki kurumun verileri ışığında hazırlanan analizlerin birbirleriyle tutarlı oldukları, yakın sonuçlara işaret ettikleri görüldü” diye konuştu.

Haberin Devamı

2030’da nasıl etkiler?

Analiz kapsamında, havalimanının sadece havayollarına sağladığı ekonomik faydalar değil, tedarik zinciri, havalimanı işletme personeli, yer hizmetleri, hava trafik kontrol hizmetleri ve terminal içi perakendecilik gibi pek çok farklı faaliyetin de incelendiğini belirten Bilgen şöyle dedi:

“Tüm bu veriler ortaya koydu ki; 2023’te İGA İstanbul Havalimanı’nın ekonomiye doğrudan ve dolaylı katkısı 24.2 milyar $. Bu rakam milli gelirin yüzde 2.2’si. 6 yıllık genç bir işletme olmamıza rağmen, milli ekonomimize, yurt dışında ise ‘Türkiye markası’nın itibarına katkı sunabildiğimiz için gururluyuz. ACI verisi kullanılarak hazırlanan gelecek projeksiyonuna göre 2030 yılına gelindiğinde, İGA İstanbul Havalimanı ile doğrudan ve dolaylı ekonomik faaliyetlerin 472 bin kişilik istihdam yaratması, milli gelire 44 milyar $ katkı sağlaması -ki bu milli gelirin yüzde 3.25’i- ayrıca ek hanehalkı gelirinin 8.5 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.”