Ekonomi200 bin yabancı öğrenci Türkiye’de üniversitede

200 bin yabancı öğrenci Türkiye’de üniversitede

14.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, yabancı öğrenciler için cazibe merkezi haline geliyor. Dünyanın birçok ülkesinden binlerce öğrencinin okumak için başvuru yapmaya devam ettiği Türkiye’deki üniversitelerde okuyan yabancı öğenci sayısı 200 bin olarak açıklandı.

200 bin yabancı öğrenci Türkiye’de üniversitede

Namık Durukan - AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplanan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nda göç, mülteci sorunu ve Türkiye’de yabancı öğrencilere verilen burslar ele alındı. Komisyona yabancı öğrenciler konusundaki çalışmalarına ilişkin bilgi veren Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, burs almak için bu yıl içinde 165 bin başvuru aldıklarını belirterek, “Her yıl yaklaşık 3 bin 500 öğrenciye Türkiye Bursları kapsamında burs veriyoruz. Arjantin’den de başvuru alıyoruz; El Salvador’dan da, Azerbaycan ve yakın coğrafyamızdan da. Türkiye’deki uluslararası öğrenci dağılımına baktığımızda da Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Irak, Afganistan önde gelmekte” dedi.

Haberin Devamı

10 kat arttı

YÖK rakamlarına göre ülkede üniversite okuyan Suriyeli öğrenci sayısının 37 bin 326’ya ulaştığını, bu öğrencilerden sadece bin 611’nin devletin resmi burslarından yararlandığını ifade eden Eren, “Türkiye’de 200 bin uluslararası öğrenci var, bunun 15 bini bursla ama bu 200 bin öğrenci son on yılda 10 kat arttı. 2012’den beri 33 bin öğrenci burslandırdık” diye konuştu.

‘Yüzde 20’si burada kalıyor’

Mezun olan burslu öğrencilere yönelik her yıl düzenli anketler yapıp Türkiye’de kalıp kalmayacaklarını sorduklarını anlatan Eren, öğrencilerin eğilimini şöyle açıkladı:

“Mezun olan öğrencilerimize ‘Ülkene mi döneceksin? Türkiye’de mi kalacaksın? Başka bir ülkeye okumaya mı gideceksin? Ne yapacaksın?’ diye soruyoruz. Daha önceden mezun olan öğrencilerimize yaptığımız anketlerde yüzde 65’inin kendi ülkesine döndüğü bizim raporlarımızda çıkıyor. Yüzde 20’sinin Türkiye’de kalmak niyetinde olduğunu ve kaldığını biliyoruz. Genel yaklaşımımız ise öğrencinin ülkesine dönmesi.”