15.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Engin Aksoy, Türkiye’nin 2023 yılında 10.6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen Uluslararası Doğrudan Yatırım girişlerini artırma potansiyeli olduğunu belirterek, “Makroekonomik istikrar ve düzenleyici çerçevedeki performansımızı, rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerin ortalama düzeyine taşımamız halinde, üyelerimiz önümüzdeki dönemde 18.6 milyar dolar tutarında yatırımı gündemlerine alacaklarını ifade ediyorlar” dedi.
Engin Aksoy, Türkiye’nin pazar büyüklüğü, iş ekosistemi ve maliyet alanındaki avantajlarına ek olarak düzenleyici çerçeve ve risk göstergeleri alanlarında da iyileşme sağlaması halinde dış yatırım çekme konusundaki rekabet gücünü artırabileceğine dikkat çekti.
Dış yatırım konusunda 2023 verilerini değerlendirmek ve Türkiye’nin potansiyeline ilişkin güncel verileri paylaşmak üzere basınla bir araya gelen Aksoy, hafta başı açıklanan Merkez Bankası Ödemeler Dengesi son istatistiki verilerine göre, Türkiye’ye geçen yıla kıyasla, yüzde 22’lik düşüşle 10.6 milyar dolar düzeyinde Uluslararası Doğrudan Yatırım girişi gerçekleştiğini söyledi.
6 ayda yapılabilir
Yıl başında gerçekleştirdikleri YASED PULSE anketi hakkında da bilgi veren Aksoy şunları kaydetti:
“Türkiye’deki uluslararası yatırım sermayesinin yüzde 85’ini temsil eden üyelerimizin CEO’larına, Türkiye’deki iş ortamında gelişmeler yaşanırsa, genel merkezlerinden ne kadarlık bir yatırım gelmesini öngördüklerini sorduk. Üyelerimizden gelen bu yanıtları topladığımızda, iş ve yatırım ortamında iyileşmeler yaşanırsa, sadece önümüzdeki 6 ay içerisinde 18.6 milyar dolar değerinde ilave bir yatırım potansiyeli olduğunu tespit ettik. Üyelerimize peki hangi alanlarda iş ve yatırım ortamında gelişme olmasının bu sonucu beraberinde getireceğini sorduğumuzda, üyelerimizin yüzde 85’i makroekonomik performansa da dayanan risk göstergelerine işaret etti. Yüzde 78’i ise düzenleyici çerçeveyi belirtti.”
Bu yıl gündemde 2 konu ön planda
Engin Aksoy, YASED olarak 2024 yılı gündemindeki iki önemli konuyu da şöyle ifade etti:
“Bu yıl gündemimizdeki en önemli iki konu, kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasını düzenleyen KVKK 9. Madde değişikliği ve İklim Kanunu ve dolayısıyla Emisyon Ticaret Sistemi’nin uygulamaya alınması konularında düzenlemelerin gerçekleşmesi. Bunlar bizim uzun süredir beklediğimiz önemli gelişmeler, bu konularda sonuca varılmasının 2024 yılı yatırımları için teşvik edici olacağını özellikle vurgulamak istiyorum. Biz bir ülkenin küresel düzeydeki rekabetçiliğini etkileyen 4 temel unsur olan dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, küresel tedarik zincirlerine entegrasyon düzeyinin artırılması ve bu sistemi sürekli geliştiren bir insan sermayesinin varlığını çok önemsiyoruz.”