02.04.2011 - 00:10 | Son Güncellenme:
BRÜKSEL MİLLİYET
Henüz resmen açıklanmayan ret kararı, AİHM’nin Uzan Ailesi’nin Ankara aleyhine açtığı davayı esastan görüşmeyeceği anlamına geliyor.
Talep edilen tazminat miktarının yüksekliğiyle dikkat çeken başvurunun kabul edilebilirlik duruşması 30 Kasım 2010’da aralarında Türk hakim Işıl Karakaş’ın da bulunduğu AİHM’nin yedi yargıçtan oluşan 2. dairesi tarafından yapıldı. Halen Fransa’da yaşayan Cem Uzan’ın da izleyici olarak katıldığı duruşmada davacı tarafın avukatları Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) üç maddesini ihlal ettiğini iddia etti. Uzan Ailesi, “elektriğin iletimini, üretimini, dağıtımını ve ticaretini ilgilendiren ikili anlaşmanın iptali” konusuyla yaptığı başvuruda, Türkiye’nin AİHS’nin mülkiyetin korunmasıyla ilgili maddeyi ihlal ettiğini öne sürmüştü. Adil yargılanma hakkı ve etkili başvuru hakkı da ihlal edildiği savunulan maddeler arasında yer aldı.
Duruşmada, Uzan kanadı el koymaların hukuka aykırı ve siyasi güdüler çerçevesinde yapıldığını, Türkiye ise yapılan her işlemin hukuka uygun olduğu ve Uzan Ailesi’nin sözleşmenin her aşamasında, bir çok kez uyarıldığı tezini işledi. Davacı taraf, “sözleşmelerin iptali ve daha sonraki mağduriyetler” nedeniyle yaklaşık 170 milyar dolarlık tazminat talebinde bulunmuştu. Davayı 2003’te AİHM’e taşıyan Kemal Uzan hakkında arama kararı bulunuyor.