11.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
EBRU SUNGUR
EBRU SUNGUR - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın’ın Ağrı - Diyadin’de kuracağı Mollakara Altın ve Gümüş tesisinin temeli atıldı. Tesiste ilk altın dökümünün 2022 yılı sonunda yapılması planlanıyor.
Tesisin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Ağrı Valisi Osman Varol ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın katıldığı törenle yapıldı. Törende konuşan Bakan Mustafa Varank, tesiste işlenecek rezervin büyüklüğünü şöyle açıkladı:
“Burada değeri 1.2 milyar dolar olan 20 ton altın ve değeri 2.8 milyon dolar olan 3.5 ton gümüş tespit edildi. Bu, 0.92 tenör oranıyla Türkiye’deki diğer rezervlerden çok daha zengin bir rezerv. Buradan Cumhurbaşkanı’mıza davette bulunuyorum, 2022’nin son çeyreğinde burada altın dökümünü birlikte yapalım.”
Ağrı’daki rezervin ilk etapta 6 yıl ömrü olduğunu belirten Varank, bölgede sondaj çalışmalarının sürdüğünü, rezervin ömrünün 15 - 20 yıla kadar çıkabileceğini kaydetti. Tesisin Ağrı’nın kalkınmasını hızlandıracağını öngören Varank, “Buradan çıkan altın da Türkiye’nin gücüne güç katacak” dedi. Madencilik sektörüne yatırımlarının sürdüğünü de belirten Bakan Varank, Munzur Üniversitesi bünyesinde 140 milyon lira yatırımla Nadir Toprak Elementleri Enstitüsü’nün kurulacağının bilgisini verdi.
Yeni tekstilkentler
Ağrı’ya yeni yatırımlar planlandığını da bildiren Bakan Varank, “Van’da, Şanlıurfa’da uyguladığımız tekstilkentleri Ağrı’da da hızlandıracağız” dedi. Varank, bu çerçevede Ağrı’nın çeşitli ilçelerinde tekstilkentler kurulacağını, gençlere ve kadınlara iş kapısı açılacağını anlattı.
140 ton ithalat 45 ton yerli üretim
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, törende yaptığı konuşmada, madencilik faaliyetlerinin hızlandırılacağını anlatırken, “Sanayinin ihtiyacını karşılamak için yerin altını üstüne getireceğiz” dedi. Konuşmasında Türkiye’deki altın madenciliği ve ülkenin altın ithalatı konusunda bilgi veren Bakan Dönmez, şunları söyledi:
“Türkiye’nin 1175 ton üretilebilir altın kaynağı var. Son 20 yılda 382 ton altın üretildi. Bu üretimden devletin kazancı 76 ton altın oldu. Türkiye’de geçen yıl 42 ton altın üretilmişti, bu yıl beklenti 45 ton. 5 yılda hedefimiz yıllık üretimi 100 ton seviyelerine çıkarmak. Böylece dünyada en çok altın üreten 10 ülke arasına gireceğiz. Amacımız altın kaynaklı cari açığı azaltmak. Türkiye 2020’de 26 milyar dolarlık altın ithal etti. Genel olarak yıllık altın ithalatımız da 130 - 140 ton seviyesinde. Yıllık üretim 100 tona ulaştığında bu ithalat azalacak.”
Bakan Dönmez, Koza Altın’ın Ağrı’daki faaliyeti sona erdiğinde maden bölgesini ağaçlandırmasını da istedi.
‘2300 kişi ekmek yiyecek’
TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Koza Altın’ın kendi yönetimlerinde yüzde 140 oranında büyüdüğünü, 2019’da 11 ton, 2020’de 8.1 ton altın ürettiğini söyledi. Ağrı rezervinin devreye alınmasıyla bu rakamın yılda 15 tona çıkacağını bildiren Gülal, “Bu tesiste 500 kişi çalışacak. 4.6’lık çarpan oranıyla 2 bin 300 kişi bu tesisten ekmek yiyecek” dedi. Ağrı rezervini toplam 197 sondaj yaparak bulduklarını anlatan Gülal, “Tesis 160 milyon dolarlık yatırımla kurulacak. 2023’ten itibaren burada yılda 3 - 3.5 ton altın üretilecek” bilgisini verdi.