EğitimZarsız Organel Nedir? Zarsız Organellerin Görevleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Zarsız Organel Nedir? Zarsız Organellerin Görevleri Ve Özellikleri Nelerdir?

03.05.2021 - 04:37 | Son Güncellenme:

Organeller hücrelerin en önemli yapı taşları arasında yer alır. Özellikle hücre ile ilgili araştırma yapan kişiler sık sık organel kavramını araştırıyor. Hücre için hayati bir öneme sahip olan organellerin yapısı ve görevleri pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Organeller, çok önemli bir görevi olan yapılardan arasında yer alır. Zarsız organel nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Zarsız Organel Nedir Zarsız Organellerin Görevleri Ve Özellikleri Nelerdir

Hücre için organeller çok önemli yapılardır. Organellerin kendine özgü yapıları ve belli başlı görevleri vardır. Organeller hücre içinde yer alan kendi içinde özelleşmiş olan yapılardır. Özellikle de karmaşık bir yapıya sahip olan ökaryotik hücrelerde pek çok organel çeşidi bulunur.

Zarsız Organel Nedir?

Sitoplazmada yer alan hücrenin beslenmesi, solunumu ve boşaltımı gibi yaşamsal faaliyetlerin gerçekleştiği yapılara organel ismi verilir. Hücre organelleri kloroplast, mitokondri, koful, lizozom, sentrozom, ribozom, golgi aygıtı endoplazmik retikulum ve plastitlerdir. Organ sistemleri birleşerek organizmayı yani canlıyı meydana getirir. Hayvanlar, insanlar, bitkiler birer organizma örneğidir.

Hücre zarı sadece bitki hücrelerinde yer alır ama hayvan hücrelerinde bulunmaz. Hücre duvarı, hücre zarını çevreleyen cansız bir yapıdır. Hücre duvarının yapısında selüloz bulunur. En önemli görevi ise, hücreye dayanıklılık vermek, hücreyi dış etkilere karşı korumak ve hücrenin sınırlarını korumaktır.

Zarsız Organellerin Görevleri ve Özellikleri Nelerdir?

Plazma zarı, hücre ve hücrenin çevresi arasında yer alan sınırı meydana getirir. Aslında sadece iki molekül kalınlığında olan zar, fosfolipitler, yüklü (kafa) ve yüksüz (kuyruk) parçalara sahip olan moleküller kendilerini su içinde düzenlerler. Bu sayede suya çekilen kısım yani kafa, dışa doğru bakar.

Suya çekilmeyen kısım yani kuyruk ise, birbirinize dönük olur. Bu molekül dizilimi, su ve suda çözünen herhangi bir maddenin penetrasyonunu engelleyen bir zardan meydana gelir. Kolesterol molekülleri de hücre zarının bir parçasıdır ve onu dengelemeyi sağlar. Lipitler, zarın yapısı için çok önemli olsa da, zarın sadece % 50’sini meydana getirirler. Zarların diğer temel bileşenleri ise, protein molekülleridir. Organellerin ortak özellikleri ise,

Haberin Devamı

Organellerin hepsi hücrenin düzgün ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.

Hücre içinde olması gereken düzenli bölünme bu organeller sayesinde gerçekleşir.

KEŞFETYENİ
Garsonluktan Megastar’lığa: Onları böyle hayal etmediniz!
Garsonluktan Megastar’lığa: Onları böyle hayal etmediniz!

Cadde | 25.04.2025 - 07:55

Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...

Yazarlar