EğitimYüz yüze eğitimin ilk ara tatili

Yüz yüze eğitimin ilk ara tatili

12.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk ve ortaöğretimdeki 18 milyon öğrenci için ara tatil bugün başlıyor. Derslerden uzaklaşmadan keyifli bir program yapılmasını öneren uzmanlar, tatilin çocuklar ve gençlerdeki psikolojik sorunların çözümü için de bir fırsat olduğunu söylüyorlar.

Yüz yüze eğitimin ilk ara tatili

 

AYSEL BOZAN YILMAZ - Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci ile 1.2 milyon öğretmen, bugünden itibaren tatile çıkıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tatilde öğretmenlere, mesleki gelişim eğitiminin uzaktan verileceğini; öğrencilerin de tatil sürecini dinlenerek geçireceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Öğrencileri hafta sonlarıyla birlikte, 9 günlük bir tatil bekliyor. Ders zili, 22 Kasım Pazartesi günü çalacak. Pandemi nedeniyle yaklaşık 1,5 yılı uzaktan eğitimle geçiren öğrenciler, 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçmiş ve yeni yeni okullarına alışmaya, uyum sağlamaya başlamışlardı. Şimdi veli ve öğretmenler, ara tatilde çocukların tekrar eğitimden uzaklaşmasından kaygı duyuyorlar.

Peki, tatilde sadece eğlenmek ve dinlenmek mi gerekir, derslere de zaman ayırmalı mı? Burada denge nasıl sağlanmalı? Uzmanlar, tatilde eğitimden uzaklaşılmaması gerektiği görüşündeler. Tabii dinlenmek ve eğlenmek için de zaman ayırmak gerekiyor. Bu noktada dengeli bir program yapıp, uygulamak çok önemli.

‘Doğada zaman geçirin’

Haberin Devamı

Uğur Okulları PDR ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, 1,5 yıl aranın ardından okul ortamının, öğrencilerin sosyal, duygusal ve fiziksel gelişim alanlarındaki eksikliklerinin giderilmesi konusunda önemli bir destek olduğuna dikkat çekiyor. “Öğrencilerin nefes alabilmesi ve dinlenmesi amacıyla yapılan bu tatillerin çocukların pedagojik gelişimi açısından olumlu katkılar sağladığını düşünüyorum” diyen Sezgin, tatilde yapılması gerekenlerle ilgili şu önerilerde bulunuyor:

“Aileleriyle vakit geçirmeliler. Birlikte yapılacak etkinliklerle desteklenecek tatilde aynı zamanda ilk çeyrekte takıldıkları ve zorlandıkları konular üzerinde çalışmalar yapılabilir. Bu çalışmaların yanında teknoloji kullanımı konusunda konulan sınırlar korunmalı. Çocukların daha çok doğaya dönmeleri ve doğada yapılacak etkinliklerle hareket etmeleri de sağlanmalı. Dönem eksiklerinin kapatılması için de tatil önemli bir fırsat.”

‘En az 1 saatinizi derse ayırın’

Oğuzkaan Koleji Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, yüz yüze eğitime geçilen iki aylık sürede, öğretmenlerin, öğrencilerin akademik kayıplarını gidermek için çok fazla çaba harcadıklarına dikkat çekiyor. Böyle bir süreçte bir haftanın çok önemli bir süre olduğunun altını çizen Yılmaz, velilerin de desteğiyle öğrencilerin tatili bulundukları sınıf düzeyine göre bir saatten az olmamak üzere eğitimle bağlantılı olarak geçirmeleri gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Kitap okumaya da zaman ayrılmasını öneren Yılmaz, şunları söylüyor: “Gelecekte başarılı olabilmeleri için çocukların akademik ve sosyal-duygusal becerilerini geliştirmemiz hayati önem taşımakta. Bu amaçla tatilde çocuklarımızın büyük çoğunluğunda karşılaştığımız sosyal, duygusal beceri eksiklerini geliştirmeye önem vermek gerekiyor. Çocuklara sorumluluk alma ve aldığı sorumluluğu yerine getirme görevleri de verilebilir.”

Psikolojik sorunların çözümü için fırsat

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Yektaş tatilin çocukların gelişimlerinde ortaya çıkan ruhsal problemlerin tespiti ve çözümü konusunda bir fırsat olduğunu belirtiyor. Pandemide çocuklarda kaygı bozuklukları, depresyon gibi psikiyatrik sorunların ortaya çıktığına dikkat çeken Yektaş, bu dönemde çocuk ve ergenlerin çoğunun yaşadıkları ruhsal belirtilerle başbaşa kaldıklarını, okul gibi önemli bir sosyal ve duygusal destek mekanizmasından da yoksun olduklarını vurguluyor.

Haberin Devamı

Okulun olmayışının Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, otizm, disleksi gibi nörogelişimsel sorunları olan çocukların akademik olarak hak ettikleri desteğe erişimlerini de güçleştirdiğini kaydeden Yektaş, yeni bir döneme tekrar uyumlanma süreci olabilecek tatilin, çocuğun yaşadığı sorunları saptamak, okul rehberliğinden destek almak ve gerekiyorsa çocuk ergen ruh sağlığı uzmanıyla görüşmek şeklinde değerlendirilmesini de öneriyor.

EĞİTİM TAKVİMİ

- Yarıyıl Tatili: 24 Ocak-4 Şubat 2022

- İkinci Dönem Başlangıç Tarihi: 7 Şubat 2022

- İkinci Ara Tatil: 11-15 Nisan 2022

- Eğitim Dönemi Bitiş Tarihi: 17 Haziran 2022