31.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Ozan Ömer Kadüker / İSTANBUL - Montessori, Reggio Emilia, Waldorf… Dünyada uygulanan birçok eğitim modeline Türkiye’deki okullarda da yer veriliyor. Anaokulundan liseye kadar uygulanan bu eğitim modellerinin hepsinin amacı ve yöntemi farklı. Çocukların bireysel ve beceri alanlarını ortaya çıkarmaya yönelik eğitim modelleri de var, öğretmen, öğrenci ve ebeveyn arasındaki iletişimin önemine odaklanan da. Öne çıkanlar şöyle:
Çocuğu merkeze alıyor
Montessori: Maria Montessori’nin kitabı 1912’de İngilizceye çevrilince görüşleri dünyaya yayıldı. Çocukların faaliyet yaparak daha iyi öğreneceğine inandığı için okul ortamını çocukların fiziki gelişimine göre düzenledi. Bu modele göre çocuk aktif olmalı, sorumluluk almalı, öğretmen ona rehberlik etmeliydi.
Waldorf: Waldrof eÄŸitim modeli çocuÄŸu merkeze alan bir felsefeyle hareket etmekte.ÂOyun temelli olan modelde, eÄŸitimin amacı insanda var olan iyiyi ortaya çıkarmak.
Proje yaparak öğreniyorlar
Reggio Emilia: İtalya’da Reggio Emilia kasabasında ortaya çıktı. Yaklaşımın esası eğitimi kasabanın ihtiyaçlarına göre proje temelli olarak tasarlamak. Çocuklar ilgi duydukları alanlarda proje yaparak öğreniyor.
High/Scope: Bu model, erken çocukluk eğitiminde etkin öğrenme kavramını temel alıyor. Öğrenciler yeni bir kavramı, duyularını kullanarak deneyimleriyle keşfediyor.
150 ülkede geçerli
Bazı okullar IB, Abitur, Matura gibi diploma programlarıyla yurt dışındaki okulların kapılarını aralıyor. Diplomalar şunlar:
Uluslararası Bakalorya (IB) Diploması: 11. ve 12. sınıfta okuyan 16-19 yaş aralığındaki öğrencilere eleştirel ve bağımsız düşünmeyi öğretmeye odaklanmakta. 150’den fazla ülkede uygulanan bu diploma, dünyada birçok üniversite tarafından tanınıyor. Uluslararası niteliği sayesinde, öğrencilere Amerika ve Avrupa’nın gözde üniversitelerine kabul edilme fırsatı yaratıyor.
Abitur Diploması: Öğrenciler, Almanya, Avusturya ve İsviçre’de öğrenim görmüş ve lise mezuniyeti almış öğrencilerle üniversiteye girişte aynı şartlara sahip oluyorlar. Bu diplomayı almak için Almanca, İngilizce, Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinden alınan notlar önemli. Abitur’la Avrupa ve ABD’deki üniversitelere girmek mümkün.
Matura: Avusturya Olgunluk Sınavı diploması olarak nitelendiriliyor. Başta Avusturya olmak üzere birçok ülkede geçerli lise bitirme diploması, Tez Çalışması, Yazılı ve Sözlü olmak üzere üç bölümden oluşan sınav sonucunda alınıyor.
İtalyan Diploması (Maturita Sınavı): İtalya’nın yanı sıra Avrupa’nın birçok ülkesindeki üniversitelere girişte geçerli. 10’luk değerlendirmenin yapıldığı İtalyan değerlendirme sisteminde derslerden geçerli not olan 6 ve üzerini almak gerekiyor. Karnedeki notlara davranış notu da ekleniyor. 4. sınıfın sonunda yapılan devlet sınavında başarılı olanlar diplomayı alabiliyor.
Fransız Bakaloryası: Türkiye’de Fransız liseleri başta olmak üzere bazı liselerin diplomalarının Fransız Bakaloryası denkliği var. Öğrenci, Fransa’da bir liseden mezun olmuş gençle aynı haklara sahip oluyor.
Gemischtsprachiges Internationales Baccalaureate (GIB): İngilizce ve Almanca dillerini destekleyen, IB Diploma Programı’nın tüm modüllerini içeren ve ek olarak Abitur ile aynı fırsatları sunuyor. Diploma, Almanca konuşulan ülkelerde 63 üniversitede kabul görüyor.