07.04.2021 - 15:58 | Son Güncellenme:
Madde doğada farklı şekillerde bulunabilmektedir. Bunlar maddenin halleri olarak isimlendirilmektedir. Maddeler doğada katı, sıvı ve gaz şeklinde bulunabilirler. Maddelerin hal durumları duyu organları yardımıyla kolayca ayırt edilebilmektedir.
Yumuşak Maddeler Nelerdir?
Kolayca şekil değiştirme özelliğine sahip olan maddeler yumuşak madde olarak isimlendirilmektedir. Bu şekilde kolayca şekil değiştirebilen maddeler aynı zamanda esneklik özelliğine de sahiptir.
Sünger ya da lastik gibi maddeler esneklik özellikleri ile de bilinmektedir. Esnek malzemelerin eğilip, bükülme özellikleri bulunur. Böylelikle maddeler kolay bir şekilde şekil değiştirilebilmektedir. Esnek maddelere uygulanmış olan kuvvetler ortadan kaldırıldığı zaman maddeler tekrar eski durumlarına dönmektedir.
Esnek ve yumuşak olan maddelerin kırılganlık özelliği yoktur. Ancak sert olan cam ya da porselen gibi ürünler kolayca kırılabilmektedir. Bazı maddeler daha kolay kırılırken bazılarının kırılması çok daha zor olmaktadır.
Bir maddeye dokunmanız halinde girinti ve çıkıntılar hissediyorsanız bu maddenin pürüzlü olduğu anlamına gelmektedir. Ağaç gövdeleri ya da lastikler pürüzlü bir yapıya sahiptirler.
Yumuşak Maddelere Örnekler
Maddelerin yumuşak mı ya da sert mi olduğunu dokunma duyumuz ile kolay bir şekilde anlayabiliriz. Elimizle ya da farklı cisimler ile kolayca şekil verilen maddeler yumuşak madde olarak isimlendirilmektedir.
Sağlamlık aranan eşyaların yumuşak olması istenmez bunun yerine oldukça sert bir özelliğe sahip olmaları gerekmektedir.
Yastık, oyun hamuru, yün, çiçek, yatak, perde, battaniye, pamuk, kıyafet, saç, tüy gibi ürünler yumuşak maddelere örnek gösterilebilir. Yumuşak bir maddeye kuvvet uygulamanız halinde hızlı bir şekilde şekli değişecektir. Uyguladığınız kuvveti kaldırdığınız zaman ise tekrar eski haline dönecektir.