EğitimYükseköğretimin geleceği ele alındı

Yükseköğretimin geleceği ele alındı

18.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile Bölgesel Toplantılar”ın ilki Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Yükseköğretimin geleceği ele alındı

YÖK Başkanı Erol Özvar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünya genelinde yaklaşık 250 milyon öğrencinin yükseköğretime devam ettiğini, bu sayının 2030’da 380 milyona, 2040’ta ise 600 milyona ulaşmasının öngörüldüğünü aktardı. 1975’te başka bir ülkede eğitim gören öğrenci sayısının yaklaşık 800 bin iken, son 50 yılda bu sayının yaklaşık 8 kat artarak 2022’de 6,3 milyona ulaştığını belirten Özvar, 2025’te de 8 milyona çıkmasının beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Gelecek yılların yükseköğretimde önemli fırsatların yanı sıra ciddi sınamaları da beraberinde getiren dönüştürücü bir sürecin habercisi olacağını belirten Özvar, “Ülkemizde öğrencilerin devlet üniversitelerinde parasız okuması, devletin en önemli eğitim politikalarından birini teşkil etmektedir. Vakıf üniversitelerinin başarılı öğrencileri yüzde yüz burslu okutması da bu bakımdan takdire şayan bir hizmet olmakla birlikte ekonomik zorlukların yaşandığı bu dönemde paralı okumak zorunda olan gençlerin üniversite öğretimine erişecek seviyelerde ücret politikalarını belirlemeleri göz ardı edilemez bir duruma varmıştır” diye konuştu.

Kayıtlarda düşüş riski

Türkiye’nin hızla yaşlanan bir ülke konumuna geldiğini, genç nüfus oranında yaşanan azalmanın gelecekte üniversiteye olan erişim talebinde ve kayıtlarında düşüşe yol açabileceğini anlatan Özvar, “Üniversitelerimizin gündeminde uluslararası öğrenci hareketliliğinden daha fazla pay almak olmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Son yıllarda hızlı teknolojik değişim, otomasyon ve yapay zekâya dayalı yeni çözümlerin geleneksel bazı meslekleri saf dışı bırakmaya başladığına değinen Özvar, yeni dijital meslekler olarak tarif edilen yazılım ve yapay zekâ tabanlı uğraşıların en fazla talep edilen kariyerler olduğunu vurguladı ve ekledi: “Yükseköğretimde dijitalleşme ve yapay zekâ konusunda dünyada oldukça iyi bir konumdayız. Son dönemde açtığımız siber güvenlik meslek yüksek okulları, dijital ve yapay zekâ tabanlı programlar, hazırladığımız ‘Yükseköğrenimde Üretken Yapay Zekânın Kullanımına Dair Etik Rehber’ bu yönde attığımız adımlardan bazılarıdır.”