EğitimYiyecek İsrafı Nedir, Neden Olur? Gıda İsrafı Nasıl Önlenebilir?

Yiyecek İsrafı Nedir, Neden Olur? Gıda İsrafı Nasıl Önlenebilir?

13.03.2022 - 04:48 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde en önemli konulardan birisi de gıda israfı olarak bilinmektedir. Dünya genelinde pek çok ülke açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. İnsanlığı ciddi bir şekilde tehdit eden gıda israfının önlenmesi için bazı önlemler alınmalıdır. Yiyecek israfı nedir, neden olur? Gıda israfı nasıl önlenebilir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Yiyecek İsrafı Nedir, Neden Olur Gıda İsrafı Nasıl Önlenebilir


Gıda israfı, ihtiyaç fazlası olan gıdaların çöpe atılması ile oluşmaktadır. Doğal kaynakların boşa harcanması gıda israfının da en önemli nedeni olarak gösterilir. Su ve doğal gıda kaynaklarının boşa harcanması ile gıda fiyatları da yükselerek enerji tüketimi de artacaktır.

Yiyecek İsrafı Nedir?

Yiyecek israfı son yılların en öne çıkan sorunlarından birisidir. Doğal kaynakların boşa harcanması ve tüketim fazlası gıdaların çöpe atılması ile birlikte yiyecek israfı oluşur. Yiyeceklerin tüketimden fazlasının ziyan olması, yanlış kullanımı ve çeşitli nedenlerden dolayı boşa gitmesi yiyecek israfı olarak bilinir.

Yiyecek İsrafı Neden Olur?

Günümüzde dünyanın en büyük sorunlarından bir tanesi de yiyecek israfı olarak bilinmektedir. Yiyecek israfının hem bireysel hem de firmalar tarafından belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Yapılması planlanan yemeklerin pişirilmemesi ve porsiyonlamanın yanlış yapılması yiyecek israfına yol açar. Bazı bölgelerdeki açlık seviyesinin belirsiz olması nedeniyle tüketim tahmini de yapılmaz. Ayrıca hazırlık zamanının kısıtlı olması da yiyecek israfına yol açar.

Gıda İsrafı Nasıl Önlenebilir?

Gıda israfının önlenmesi için son kullanma tarihi yaklaşan gıdalar değerlendirilmelidir. Haftalık yemek pişirme listesi oluşturulmalıdır. Var olan gıdalar değerlendirildikten sonra yeni gıdalar satın alınmalıdır. Servis porsiyonları da küçültülmelidir.