23.05.2021 - 16:43 | Son Güncellenme:
Sözcükler farklı türlerde ele alınmaktadır. Bu nedenle değişik yapılar ile beraber birçok kelime oluşturulmaktadır. Dil bilgisi amacı altında farklı anlamlar ifade eden değişik kelimeler bu şekilde türemektedir.
Yapısına Göre Sözcükler Nelerdir?
Sözcükte yapı sözcüklerin oluşturduğu ve üretildiği parçalar, inceleme amacına denilmektedir. Sözcüklere eklenmiş olan ekler ile beraber kullanılması ve incelenmesi sözcükte yapıyı ortaya çıkarmıştır.
Sözcükte yapı 3 şekilde incelenmektedir. Bunlar basit, türemiş ve bileşik sözcüklerdir. Sözcükte yapıdaki amaç dil bilgisini oluşturmak ve sözcükleri parçalara ayırarak dil bilginin temelini yaratmaktır.
Örnekler İle Konu Anlatımı
Yapısına göre sözcükleri incelediğimiz zaman 3 farklı grup karşımıza çıkmaktadır. Yapısına göre sözcükler ve örnekleri şunlardır:
- Basit sözcükler: Bir yapım eki almamış ve kök dilimine ayrılmayan sözcüklere basit sözcükler adı verilmektedir. Bunlar isim soylu veya fiil soylu şeklinde ayrılabilir. Örnek vermek gerekirse isim soylu basit sözcükler duvar, masa, deniz, bahçe gibi sözcüklerdir. Fiil soylu basit sözcükler ise gör, git, bak, var gibi sözcüklerden oluşmaktadır.
- Türemiş Sözcükler: Kök halinde olan bir kelimeye yapım eki eklenmesi ile birlikte oluşan sözcükler olmaktadır. Türemiş sözcüklere örnek gözlük kelimesi olabilir. Göz kelimesine lük eki eklenerek kökten bambaşka bir anlam ortaya çıkmış ve türemiş sözcük olmuştur.
- Birleşik Sözcük: Birleşik sözcük en az iki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan kalıplaşmış sözcüklerdir. Buna örnek olarak sivri + sinek kelimelerinin birleşimi ile oluşan sivrisinek kelimesini örnek verebiliriz.