EğitimYaklaşık 68 bin kontenjan düştü! Adaylar ‘nasıl tercih yapacağım?’ sorusunun cevabını arıyor

Yaklaşık 68 bin kontenjan düştü! Adaylar ‘nasıl tercih yapacağım?’ sorusunun cevabını arıyor

18.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

YÖK, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarını kapattı, bazı programların da kontenjanını azalttı. Geçen yıla göre kontenjanlarda yaklaşık 68 bin düşüş var. Bu durumun en çok sözel ve eşit ağırlık puan türündeki adayları etkileyeceği tahmin ediliyor.

Yaklaşık 68 bin kontenjan düştü Adaylar ‘nasıl tercih yapacağım’ sorusunun cevabını arıyor

AYSEL BOZAN YILMAZ - Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 8-9 Haziran tarihlerinde düzenlenen, 2.8 milyon adayın katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçlarını önceki gün açıkladı. Tercihler 25 Temmuz 2 Ağustos tarihleri arasında alınacak.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Erol Özvar, bu yıl devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını; mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme ve diyetetik ile bazı temel bilim programlarının da kontenjanlarının düşürüldüğünü duyurmuş, ancak bu durumun genel kontenjanları etkilemeyeceğini, 1 milyon civarında kontenjanın korunacağını açıklamıştı.

YÖK henüz üniversitelerdeki kontenjan sayılarını paylaşmadı fakat Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal’ın kılavuzdan yaptığı hesaplamalara göre bu yıl toplam 960 bin 249 genel kontenjan bulunuyor. Okul birinciliği, şehit gazi yakını, depremzede ve 34 yaş üstü kadın kontenjanları da eklenince toplam kontenjanın 1 milyon 21 bin olduğunu kaydeden Ünsal, kontenjanlarda geçen yıla göre 67 bin 709 civarında azalma olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

İŞLETME KONTENJANI ARTTI

En fazla kontenjan düşüşü Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, İlahiyat, Beslenme ve Diyetetik, İslami İlimler programlarında yaşanırken işletme, yazılım mühendisliği, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, yönetim bilişim sistemleri programları kontenjanı en çok artan programlar arasında yer alıyor.

YÖK’ün kontenjanlarının azaltılacağını açıkladığı programlarda düşen kontenjan sayısı ise şöyle: Beslenme ve diyetetik 2403; mimarlık 1.148, psikoloji 1002; eczacılık 814.

Yine tercihlerde en gözde programlar arasında yer alan hukukta da 1.172 kontenjanın azaldığı görülüyor.

TERCİHLERİ ETKİLEYECEK

Sınav sonucunu öğrenen adaylar şimdi nasıl tercih yapacağım sorusunun cevabını arıyor. Bu noktada puana değil, başarı sırasına göre tercih yapmak en doğrusu. Ünsal’ın verdiği bilgilere göre başarı sıraları geçen yıla göre bir miktar değişim gösterdi. Adaylar, bazı puan türlerinde geçen yıla göre az da olsa daha iyi sıradalar ama 2021’de olduğu gibi başarı sıralarında hızlı bir yükseliş olmadı.

Tercihlerde sözel ve eşit ağırlıkta zorlu bir süreç yaşanacağına değinen Ünsal, şunları söyledi: “Çünkü kontenjan eksilmeleri o puan türlerinde gözüküyor. Sayısalda ise özellikle kontenjanları eksilen bazı mühendislikler, beslenme diyetetik gibi bölümler var. Kontenjanlarda hızlı düşüş yaşanan bölümlerde yerleşme riskleri ortaya çıkabilir. Adaylar tercihlerinde kendi başarı sırasının yüzde 30-40 altına inmeli. Örneğin 80 bininci olmuşsa 120-130 bine kadar tercih yapması sağlıklı olur. Böyle yapılırsa yerleşme riski yaşamazlar.

Haberin Devamı

KILAVUZU İYİ İNCELEYİN!

ÖSYM, adaylara ön bilgi vermek amacıyla 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu da yayımladı. Kılavuzda programların kontenjanları, puanları ve başarı sıraları, özel şartları vs. ilgili bilgiler yer alıyor. Adaylar, kılavuzu inceleyerek, tercih etmeyi düşündükleri üniversiteler ve bölümlerle ilgili detaylı bir bilgiye sahip olabilecek. Tercih dönemi çok hızlı geçiyor o nedenle adayların kılavuzu şimdiden incelemeye başlamalarında yarar var.