Eğitim‘Şişirilmiş’ notlar sıralamayı etkiliyor

‘Şişirilmiş’ notlar sıralamayı etkiliyor

18.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) 9 aday, 500 tam puan alarak şampiyon oldu. Ancak adayların sınav sonuçlarına diploma notlarının yanı sıra milli sporcu, TÜBİTAK yarışmaları vs. gibi özel durumlar nedeniyle ek puanlar da eklenince 20 binden fazla aday 500 puanı geçti.

‘Şişirilmiş’ notlar sıralamayı etkiliyor

OZAN ÖMER KADÜKER - 550 ve üstü puan alanların sayısı 242 kişi olurken sadece Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 510 puan ve üstü alan aday sayısı 12 bin 996’ya; 530 puan ve üstü ise 3 bin 17’e ulaştı.

Haberin Devamı

Diploma notu yani Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adaylara 30 ile 60 puan arasında bir katkı sağlıyor. Diploma notu 50 olan adaya 30, 100 olana da 60 puan ekleniyor. YKS’de aynı netleri yapan iki adaydan, kıt notu olan öğretmenlere denk gelen ve OBP’si düşük olan bir aday, şişirilmiş notlar nedeniyle OBP’si yüksek olan bir adayın binlerce sıra gerisinde kalabiliyor. Yıllardır şişirilmiş not veren okullarla ilgili şikâyetler dile getiriliyor ancak çözüm bulunmadığı için haksızlık sürüyor.

Ek puan alıyorlar

YKS yerleştirme puanı oluşurken diploma notunun yanı sıra ÖSYM’nin belirlediği ek puanlar da bulunuyor. Örneğin TÜBİTAK ve YÖK tarafından kabul edilen bilimsel yarışmalarda ilk üçe giren öğrenciler, katıldıkları ve derece aldıkları alanlarla ilgili yükseköğretim programlarını tercih etmeleri halinde puanları ayrı bir katsayı ile çarpılıyor. Uluslararası bilim olimpiyatlarında birinci olanlara 0,06; ikinci olanlara 0,05; üçüncü olanlara 0,04 katsayısı uygulanıyor. Ayrıca milli sporculara da ek puan veriliyor.