EğitimÜniversitelere de karne veriliyor

Üniversitelere de karne veriliyor

11.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birçok kuruluş, üniversiteleri farklı kriterlere göre inceleyip karne veriyor. Dünyadaki tanınırlığı, öğrenci memnuniyeti, mezunlarının iş hayatındaki başarıları, Ar-Ge harcamaları gibi tercihte yol gösterecek bilgilerin yer aldığı kaynakları iyi inceleyin

Üniversitelere de karne veriliyor

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ-  Türkiye’de devlet ve vakıf olmak üzere 200’ün üzerinde üniversite, 700’e yakın bölüm var. Adaylar, istek ve puanlarına göre tercih yapacaklar. Bu noktada, doğru karar vermek için üniversiteleri iyi incelemek gerekiyor. Dünya sıralamalarındaki yerinden mezunlarının başarılarına, Ar-Ge projelerinden öğrenci memnuniyetine, dikkat edilmesi gereken bir dizi kriter bulunyor. Son yıllarda YÖK başta olmak üzere pek çok kurum bu konuda önemli kaynaklar sunuyor. Tercih yaparken mutlaka gözden geçirmeniz gereken bu kaynakları derledik:

Haberin Devamı

Tek tıkla ulaşın

YÖK Atlas’taki Üniversitelerimiz modülünde öğrenci, öğretim elemanı sayıları, yurt, kampüs olanakları, laboratuvar sayıları gibi bilgilere ulaşılıyor. Ön Lisans ve Lisans Tercih sihirbazında ise programların kontenjanları, taban puanları, başarı sıraları, burs oranları yer alıyor. Ön Lisans ve Lisans Atlası modüllerinin de bulunduğu uygulamada, Net Sihirbazı modulünde ise adaylar, 2020 YKS’de programlara yerleşenlerin TYT ve AYT’deki netlerine ulaşılabiliyorlar.

Tercih Listem modülünde adaylar programları sıralayıp, koşul ve diğer bilgileri görerek kendi durumlarını değerlendirebiliyorlar. Meslek Atlası’nın yanı sıra Mezun Başarı Atlası’nda mezunların KPSS, TUS, DUS gibi uzmanlık sınavlarındaki başarıları görülebiliyor.

Haberin Devamı

İş olanaklarına dikkat

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Danışman Bilgi Sistemi’nde (DABİS) programlara göre mezunların iş bulma süresi, başlangıç ücreti, kamuda işe yerleşme oranı, iş dünyasının şartları gibi bilgiler bulunuyor. 

Memnuniyet ölçüldü

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı, yaptığı Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması ile farklı alanlarda öğrenci memnuniyetini ölçüyor. 198 üniversitede öğrenim gören 42 bin 353 katılımcıyla yapılan araştırmada Genel Memnuniyet Sıralaması’na göre ilk 10’da Abdullah Gül, Bilkent, Koç, Özyeğin, MEF, Bezmiâlem Vakıf, Sabancı, Sanko, Yaşar, Gebze Teknik üniversiteleri yer aldı. Listede son 5’te ise İstanbul Esenyurt, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar, Antalya Akev, İstanbul Yeni Yüzyıl, Hakkâri üniversiteleri bulunuyor. YÖK’ün Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu, 77 vakıf üniversitesiyle ilgili öğrenci, yabancı öğrenci, öğretim üyeleri, kitap sayısı, Ar-Ge, reklam ve tanıtım harcamaları gibi konularda detaylı bilgiler sunuyor. 

Dünya sıralamalarına bakın

Dünyada farklı kuruluşlar tarafından hazırlanan üniversite sıralamaları bulunuyor. THE, QS, ARWU, WEBOMETRICS öne çıkanlar arasında. Türkiye’de de 2009’da ODTÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut tarafından University Ranking by Academic Performance (URAP) Laboratuvarı kurularak URAP Dünya Üniversite Sıralaması hayata geçirildi. Sıralamaların üniversite tercihindeki önemini Prof. Dr. Ural Akbulut’a sorduk. Akbulut şu bilgileri verdi: “Üniversitenin ülke içindeki ve dünyadaki tanınırlığı ve akademik saygınlığı, mezunların iş hayatındaki başarısında önemli rol oynar. Bu nedenle adayların, bu konularda bilgi edinmelerinde yarar var. Gelişmiş ülkelerde üniversite adayları, ülke içi ve dünya üniversite sıralamalarını inceleyerek son kararlarını vermekte. ABD’de US News and World Report adlı kurum, ülke içi üniversite sıralamasını açıkladığında bir gün içinde ortalama 2,5-3 milyon kişi web sayfasını ziyaret etmekte.

Haberin Devamı

URAP her yıl ülke içi ve dünya üniversite sıralamaları yapmakta. Adayların, URAP ve diğer 10 dünya sıralamasının açıklandığı listeleri inceleyerek ilgilendikleri üniversitelerin durumlarını öğrenmeleri sağlıklı karar vermelerini sağlar.

URAP ve diğer 7 sıralama kurumu dünya üniversitelerini bilim alanlarına göre de sıralamakta. Adaylar, üniversitelerin genel durumunun yanı sıra mutlaka üniversitelerin hangi bilim alanlarında dünya sıralamalarında başarılı olduklarını da öğrenmeli.”

Haberin Devamı

YARIN: TERCİHTE EN ÇOK YAPILAN 10 HATA

 

Yazarlar