16.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Uluslararası öğrenci sayısının 2023-2024 akademik yılında daha da artması bekleniyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar’ın açıklamasına göre rakamın 500 bine ulaşması hedefleniyor. Bu kapsamda YÖK, uluslararası öğrencilerin kampüslerdeki yaşam alanlarını ve kabul süreçlerini kolaylaştırmaya dönük adımlar atıyor. YÖK son olarak Türkiye’de öğrenim görecek uluslararası öğrencilerin iş ve işlemlerinin hızlı ve güvenli şekilde sonuçlandırılması için uygulama başlattı.
YÖK tarafından üniversitelere gönderilen yazıda YÖK ile Dışişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı arasında görüşmeler gerçekleştirildiği kaydedilerek uluslararası öğrencilere ilişkin yapılan bazı iş ve işlemlerin hem daha hızlı hem daha güvenilir olması için uluslararası öğrencilere gerek kabul mektubu verilmesinde gerekse bu öğrencilerin vize kayıt, ikamet işlemlerinin yapılmasında dijital imkânlardan daha fazla yararlanılması hususunda mutabık kalındığı belirtildi.
Kılavuz hazırlandı
Varılan mutabakat uyarınca bundan sonra uluslararası öğrenciler için düzenlenecek kabul mektupları, ilgili kurumların doğrulayabilmeleri için bu amaçla oluşturulan internet servisi aracılığıyla Yükseköğretim Bilgi Sistemine (YÖKSİS) iletilecek. YÖKSİS tarafından verilecek “Kabul Mektup Numarası” kaydı, kabul edilen kişiye düzenlenecek kabul belgesinde yer alacak. Ayrıca Türkiye’ye yeni gelmiş ve henüz “Yabancı Kimlik Numarası” almamış kayıtlı öğrencilerin YÖKSİS’e bildirimleri esnasında 987 ile başlayan YÖK Öğrenci Numarası alındığı için bu işlem sırasında belge türü ve numarasının bildirilmesi zorunlu olacak. Öte yandan halen YÖK Öğrenci Numarası ile YÖKSİS’te kayıtlı kişilerin bilgileri de güncelleniyor. Ayrıca uluslararası öğrencilere yönelik tesis edilecek işlemlerde yapılan güncellemelere ilişkin uygulama kılavuzu hazırlandı. Öğrencilere yönelik işlemler bu kılavuza göre yapılacak.
Öğrenim boyunca ikamet hakkı
Uluslararası öğrenci sayısının artmasında birçok etken bulunuyor. Dünyadaki savaşlar, ekonomik sorunlar ve kariyer hedefleri öğrencilerin rotasını Türkiye’ye çevirmelerinde başlıca nedenler arasında. Ayrıca Türkiye’de kolay ikamet edebilmenin yolu da üniversite öğrencisi olmaktan geçiyor. Öyle ki öğrenim süreleri boyunca uluslararası öğrencilere ikamet hakkı tanınıyor. Ancak araştırmacı gazeteci Ceyhun Aşirov’un verdiği bilgilere göre büyük şehirlerdeki üniversitelerin öğrenim ücretleri ve yaşam maliyetleri yüksek olduğu için uluslararası öğrenciler ağırlıkla Anadolu’daki üniversiteleri tercih ediyor.
Avrupa ülkelerinde öğrenim ve yaşam maliyetlerinin çok yükseldiğini, Türkiye’de öğrenciliğin ortalama 10 bin dolara mal olduğunu kaydeden Aşirov, Türkiye’deki üniversitelerin tıp, mühendislik alanlarında öne çıktığını dile getirdi. Mezunların ülkelerine döndüklerinde çok başarılı olduklarını söyleyen Aşirov, bunu görenlerin Türkiye’de eğitim almak istediğini belirtti.