08.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Pandemi nedeniyle Türkiye’de olduğu gibi dünyada da birçok ülkede okullar, bir kapandı bir açıldı. Yeni eğitim dönemine bazı ülkeler ağustosta bazıları da eylülde başladı. Çoğu ülkede 12 yaş üstü çocukların ve öğretmenlerin aşılanmasında önemli yol katedilirken kimi ülkelerde çocukların aşılanması tartışma konusu. Ülkelerin yeni eğitim yılına başlama tarihi ve pandemi tedbirleri kapsamındaki uygulamalarını derledik.
Aşıda yol katettiler
ABD: 40 milyon kişinin kovide yakalandığı ABD’de okulların yüz yüze eğitim vermesi eyaletlere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin New York’ta okullar, 13 Eylül’de eğitime başlayacak. Ağustosta okulları açan eyaletler de var. Her okul Kovid-19 kurallarını kendisi belirliyor. Yönetim tarafından okullara fiziksel mesafe, maske, izolasyon ve karantina gibi diğer koruma stratejilerini uygulamaları tavsiye ediliyor. Ancak bazı okullar maske takmama konusunda ısrarlı.
Fransa: 2 Eylül’de yeni akademik yılın başladığı Fransa’da 12 milyon öğrenci, salgın önlemleri kapsamında eğitimlerini yüz yüze alıyor. 12 yaş ve üzeri çocukların aşı yaptırabildiği ülkede, ilkokulda bir çocuğun testi pozitif çıkarsa sınıf, 7 gün boyunca kapatılacak. Ortaokul ve liselerde testi pozitif çıkan, aşı yaptırmayan veya temasta bulunanlar bir hafta okula gidemeyecek.
İtalya: Eylülün ilk haftası kapılarını öğretmenlere açan okullarda, yüz yüze eğitim 20 Eylül’de başlayacak. Öğretmen ve personelin okula girebilmesi için son 6 ay içinde Kovid-19’dan iyileşmiş olması, en az bir aşısını yaptırması veya 48 saatte bir negatif test sonucunu göstermesi gerekiyor.
Finlandiya: Okullarda yeni eğitim döneminin 11 Ağustos’ta başladığı Finlandiya’da 12 yaş üzerindeki çocukların aşılaması yapılıyor. Okul öncesi gruptaki çocukların hafif belirtileri varsa test yapılmadan evde izlenmesi, okul çağındaki çocuklarda ise test yaptırılması isteniyor. Sonuç pozitif çıkarsa çocuklar ailesiyle birlikte karantinaya alınıyor.
Spor faaliyeti yasak
Çin: Kovid-19’un ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin’de, Pekin, Şangay ve Siçuan’daki okulların eylülde yüz yüze eğitim verecek şekilde açılmasına karar verildi ancak bazı kısıtlamalara gidilecek. Pekin’in salgında düşük riskli bölgelerinde öğretmenlerin ve öğrencilerin okula geri dönmeleri için test sonuçlarının negatif olması ve sağlık kartı uygulamalarında yeşil koda sahip olmaları gerekiyor. Shenzhen’de öğrenciler okula geri dönecek ancak maske takma zorunlu olacak. Bazı bölgelerde ise çocukların okula dönmesi için tüm ailelerin aşılanması gerekiyor.
Japonya: Bölgesel koşullara göre karar alan ülkede, Yokohama ve Kawasaki’de okullar açıldı. Spor ve sosyal faaliyetlerin askıya alındığı okullarda testler artırıldı. Hükümet, öğrenciler ve eğitim personeli için 800 bin antijen test kiti dağıtacak.
Hindistan: 250 milyona yakın çocuğun neredeyse 18 aydır okuldan uzak kaldığı Hindistan’da temmuzdan itibaren bazı bölgelerde okullar kademeli olarak açıldı. Delhi’de okulların eylülden itibaren açılacağı duyuruldu. 12 yaş ve üzeri çocukların aşıları ekimde başlayacak.
Avustralya: Salgının arttığı noktalarda okulları kapatan Avustralya’da, eğitim tarihleri bölgelere göre değişiyor. En kalabalık bölge olan New South Wales’te ekimin sonuna kadar okullar kapalı kalacak. Vaka sayılarının düşük olduğu yerlerde ise derslikler açık.
Kendi testlerini yapacaklar
Almanya: Bölgelere göre okullarda yüz yüze eğitime başlama tarihi değişiyor. Örneğin Berlin’de, yeni eğitim yılı 9 Ağustos’ta başladı. Öğretmenler haftada iki kez, öğrenciler ise 3 kez birbirlerine test yapıyorlar. Sınıflarda maske takmak zorunlu; havalandırılması olmayan sınıflarda hava filtresi kullanılıyor. Çocukların aşılanması konusunda tartışmalar olmakla birlikte 12-18 yaş arasındakilerin aşısı yapılıyor.
İngiltere: Eğitim yılı 1 Eylül’de başlayan ülkede öğrenciler haftada iki kez evde hızlı test yapacaklar. Öğrencinin test sonucu pozitif çıkarsa 10 gün evde izole olacak. Hava akışının nerede sınırlı olduğunu ve virüsün yayılımını belirlemeye yardımcı olmak için okullara 300 bin karbondioksit monitörü sağlanacak.
Azerbaycan: 1,5 yıldır uzaktan eğitim yapan ülkede, ilkokul öğrencileri 22 Eylül, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri 29 Eylül’den itibaren yüz yüze eğitime başlayacak. Üniversite öğrencileri ve öğretim elemanları aşı yaptırmak zorunda.