EğitimUlema Nedir, Kime Denir? Ulema Sınıfı Kimlerden Oluşur?

Ulema Nedir, Kime Denir? Ulema Sınıfı Kimlerden Oluşur?

21.05.2021 - 15:07 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet öncesi Türk devletleri ile beraber farklı ülkelerde Ulema sınıfı ile karşılaşılır. Bunun ne olduğuna dair ise bilgi almak için birçok işi internet üzerinden araştırma gerçekleştiriyor. Peki ulema nedir, kime denir? Ulema sınıfı kimlerden oluşur? İşte bu konu üzerine merak edilenler.

Ulema Nedir, Kime Denir Ulema Sınıfı Kimlerden Oluşur

Bir sınıf olarak öne çıkan ulema Müslüman ülkelerde karşılaşılan bir kısımdır. Eğitimle ilgili olması ile beraber günümüzde çok fazla kullanılmayan bir yapı olarak ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı

 Ulema Nedir, Kime Denir?

 Müslüman ülkelerde eğitim veren din alimlerine ulema denir. Kadın ve erkek olarak iki farklı şekilde sınıflandırılarak ifade edilir. Erkek eğitmenlere alim, kadın eğitmenlere ise aileme denir. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman ise şu anlamlara sahiptir;

 - Bilginler

 - Sarıklı din bilginleri

 Aynı zamanda Kur'an-ı Kerim ve hadislerde de geçen ulemalar, özellikle Osmanlı döneminde yaygın olarak eğitim veren kişilerdi. Daha çok İslamiyet ve din üzerine hem tarihi hem de bilgi anlamında eğitim veren kişiler ulema olarak öne çıkar.

 Ulema Sınıfı Kimlerden Oluşur?

 Medreselerin Osmanlı döneminde açılması ile beraber ulema sınıfı oluşmuştur. Böylece 14. yy’dan başlamak suretiyle din ve farklı alanlarda eğitim vermek için görevlerine başladılar. Yüzyıllar boyunca verilen eğitim kapsamında ulemalar zaman geçtikçe çok önemli bir sınıfa ulaştı. Ancak 18. yüzyıldan sonra yenilikçi anlayışı düşman bir tavır göstermeleri ile beraber, gerici bir sınıf şeklinde öne çıkmaya başladılar.

Haberin Devamı

 Bu sınıf daha çok din alimlerinden oluşmaktadır. İslamiyet üzerine verilen eğitim ile beraber, aynı zamanda birçok farklı konu hakkında da eğitim verilmekteydi. Özellikle 14. yüzyıldan sonra çok önemli bir saygınlık kazandılar ve uzun yıllar bu şekilde devam etti. Böylece ulema sınıfı oluştu ve ayrıcalıklı bir sınıf haline geldi.

Yazarlar