EğitimTürkü Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Edebiyatta Türkülerin Özellikleri Nelerdir?

Türkü Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Edebiyatta Türkülerin Özellikleri Nelerdir?

03.03.2021 - 04:16 | Son Güncellenme:

Sözlü edebiyat geleneğimizin bir parçası olan türkü, halk edebiyatına ait bir nazım biçimidir. Genellikle dörtlük şeklinde yazılan türküleri kökeni 9. yüzyıla kadar uzanır. Türkülerin büyük çoğunluğu güfte ve nağmelerden oluşur. Güftesi olmayan sözsüz türküler ise enstrümantal olarak adlandırılır. Türkü nedir ve çeşitleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Türkü Nedir, Çeşitleri Nelerdir Edebiyatta Türkülerin Özellikleri Nelerdir


Türkü ve şarkı benzer özellikler taşısa da türkü halk edebiyatına, şarkı ise divan edebiyatına ait bir nazım biçimidir. Türkülerde herkesin anlayabileceği sade bir dil kullanılırken, şarkı türündeki eserlerin birçoğu aruz vezniyle ve ağdalı bir üslupla yazılır.

Türkü Nedir?

Genellikle bağlama ile söylenen ve hece vezniyle yazılan şiirlere türkü denir. Türkülerde ayrılık, özlem, aşk gibi kişisel duyguların yanı sıra kahramanlık, yiğitlik, göç ve ölüm gibi toplumsal konular da işlenir. Halk şairlerinin yazdığı koşma ve koşuklar, türkü türünün doğmasında etkili olmuştur.

Türkü Çeşitleri Nelerdir?

1- Anonim Türkü:

Kim tarafından yazıldığı ya da söylendiği belli olmayan türkülere anonim denir. İzmir'in İçinde, Atçalı Kel Mehmet ve Küpün İçinde Pekmez, anonim türkülerimiz arasında yer alır.

2- Zeybek:

Ege Bölgesine özgü bir nazım biçimi olan zeybek türkülerinde, efelerin yaşadıkları destansı bir şekilde anlatılır. Zeybek türküleri, aynı zamanda epik şiir türüne örnek olarak gösterilebilir.

3- Koşma:

Türklere özgü en eski nazım biçimlerinden biridir. En az 3 kıta ile yazılan koşmaların en başarılı örneklerini Karacaoğlan ve Dertli vermiştir.

4- Semai:

Allah aşkı, peygamber ve ahiret gibi konuların işlendiği semai, tekke edebiyatında en çok kullanılan nazım biçimlerinden biridir.

Edebiyatta Türkülerin Özellikleri

Özellikle 11. ve 12. yüzyılda, halk şairlerinin cönkte topladığı birçok şiir, türkü türüne örnek olarak gösterilebilir. Bu nazım biçiminde folklorik ögeler ağır basar. Genellikle zengin kafiye ve redifin kullanıldığı türkülerde kullanılan dil sadedir.