EğitimTurgor Basıncı Nedir? Turgor Basıncı Nasıl Artar Ve Nasıl Azalır?

Turgor Basıncı Nedir? Turgor Basıncı Nasıl Artar Ve Nasıl Azalır?

29.03.2021 - 01:18 | Son Güncellenme:

Turgor basıncı, biyolojinin önemli konuları arasında yer almaktadır. Bu sebeple biyoloji ile ilgili olan kişiler tarafından bilinmesi önem arz etmektedir. Turgor basıncı nedir? Turgor basıncı nasıl artar ve nasıl azalır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Turgor Basıncı Nedir Turgor Basıncı Nasıl Artar Ve Nasıl Azalır

Turgor basıncı terimi hücrelerin su alıp vermesi durumu ile alakalıdır. Bu nedenle biyolojinin önemli konuları arasında yer alır. Sınavlarda bu konu ile alakalı sorular çıkması sebebi ile öğrencilerin de turgor basıncını iyi bir şekilde öğrenmesi gerekmektedir. 

Haberin Devamı

 Turgor Basıncı Nedir?

 Turgor basıncı yalnızca turgor ismi ile de bilinmektedir. Bir bitki hücresi saf bir su içerisine konduğu zaman hücre içine su alacak ve bu sebeple de şişecektir. Bu da hücre çeperine bir basınç uygulanması anlamına gelir. İşte bu basınç turgor basıncı olarak isimlendirilmektedir.

 Bitki hücresinin saf su içine bırakılması neticesinde hücreler içerisine su olacak ve şişme meydana gelecektir. Hücre içerisindeki özsu osmotik basıncı oldukça yüksektir. Bu nedenle dış ortamda bulunan su hücrenin içine doğru hareket etmeye başlar. 

 Hücre içerisine giren sular, hücre zarını dışarı doğru itmektedir. Bunun sonucunda da hücre içinden hücre çeperine doğru bir baskı ya da basınç oluşur. Bu basınç turgor basıncı ya da hidrostatik basınç isimleri ile bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Turgor Basıncı Nasıl Artar ve Nasıl Azalır?

 Bitki hücreleri hipotonik bir ortama konduğu zaman hücre içine su alacaktır. Bunun sonucunda koful hızlı bir şekilde büyür. Bu da sitoplazmanın hücre çeperine doğru itilmesine sebep olmaktadır. 

Turgor basıncı bitkilerde stomaların açılıp kapanmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede bitkilerin terlemesi ve gaz alış verişi kontrol altında tutulmaktadır.

Otsu bitkiler turgor basıncı ile dik bir şekilde durabilir.

Böcekçil olan bitkiler de böcek kapma işlemini turgor basıncı sayesinde gerçekleştirmektedir.

Turgor basıncı hayvanlarda da görülen bir durumdur. Ancak hayvanlarda bu basıncın fazla olması hayvan hücrelerinin zarar görmesine neden olabilmektedir.