EğitimTers İbraz (Chargeback) Nedir, Nasıl Yapılır? Chargeback Süresi Ne Kadar?

Ters İbraz (Chargeback) Nedir, Nasıl Yapılır? Chargeback Süresi Ne Kadar?

08.02.2022 - 14:43 | Son Güncellenme:

Özellikle internet üzerinden alışveriş söz konusu olduğu zaman son dönemlerde chargeback ön plana çıkıyor. Bunun ne olduğu ne nasıl yapılacağına dair pek çok kişi bilgi almaya çalışmaktadır. Peki, ters ibraz (chargeback) nedir, nasıl yapılır? Chargeback süresi ne kadar tüm detayları ile derledik.

Ters İbraz (Chargeback) Nedir, Nasıl Yapılır Chargeback Süresi Ne Kadar

 Çevrimiçi yapılan alışverişler bünyesinde chargeback günümüzde önemli bir yere sahiptir. Özellikle herhangi bir durum ya da sorun söz konusu olduğunda, müşterinin bankalar ile arasında gerçekleştirdiği bir işlem olarak öne çıkar.

Haberin Devamı

 Ters İbraz (Chargeback) Nedir, Nasıl Yapılır?

 Chargeback aynı zamanda ters ibraz olarak ifade edilir. Çevrimiçi bir alışveriş işlemi yapılırken, kişinin banka ile iletişime geçmek suretiyle ödeme yöntemini itiraz etmesi anlamına gelir. Bu noktada banka gerekli olan talebi inceleme altına alır. Daha sonra yapılan inceleme ile birlikte eğer müşteri haklı ise, miktar kullanıcının hesabına yeniden transfer edilir. Böylece çevrimiçi olarak meydana gelen problem ortadan kaldırılmış olur.

 Chargeback Süresi Ne Kadar?

 Yapılan işleme bağlı olarak ters ibraz suresi değişkenlik gösterir. Ancak genel çerçevede Ortalama olarak 540 gün kadar sürdüğü söylemek mümkün. Özellikle mal veya hizmet alınmadığına dair olan itirazlar, garanti üzerinden teslim tarihinden itibaren 120 gün içerisinde gerçekleşmesi gerekir. Bu şekilde süre geçmeden gerekli başvuru ve İşlemlerin yapılması büyük öneme sahiptir. Böylece kişinin yapmış olduğu itiraz üzerinden banka kapsamında süreç hızla ele alınır.