EğitimTekstil Ne Demek, Neleri Kapsar? Tekstil Ne İş Yapar?

Tekstil Ne Demek, Neleri Kapsar? Tekstil Ne İş Yapar?

12.09.2022 - 04:34 | Son Güncellenme:

Lif, iplik ve kumaş parçalarının oluşturduğu malzemeler, tekstil olarak adlandırılmaktadır. Giyim sektöründeki tüm tedarik organizasyonlarını kapsadığı gibi bir sanayi dalı olarak görülmektedir. Peki, tekstil ne demek? Tekstil neleri kapsar? Tekstil ne iş yapar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Tekstil Ne Demek, Neleri Kapsar Tekstil Ne İş Yapar

Tekstil, bitkisel veya hayvansal lifli kullanım ürünlerine denilmektedir. Giyilebilen her şey, tekstili kapsamaktadır. Tekstil yerine dokumacılık kavramı da kullanılabilmektedir. Kullanılacak malzemenin elde edilme sürecinden, kullanıma hazır hale gelene kadar geçirdiği sürecin tamamına tekstil adı verilmektedir.

Tekstil Ne Demek?

Tekstil kelimesi yabancı kökenli bir kelime olmakla birlikte dokuma ve kumaş anlamları bulunmaktadır. İnsanların kültürel düzeylerinin farklılaşması, tekstile olan ihtiyacı artırmaktadır. Çok geniş uygulama alanı olan tekstil sektörü, en çok istihdam sağlayan sektörler arasında bulunmaktadır.

Tekstil Neleri Kapsar?

Giyilebilen her şeyin yanı sıra bazı dekorasyon ürünleri de tekstilin kapsama alanına girmektedir. İplik, dokuma, örgü, elyaf hazırlama, boya ve baskı tekstili kapsamaktadır. Kesim, dikim ve üretim süreçleri de tekstilin kapsadığı kısımlar arasında yer almaktadır.

Tekstil Ne İş Yapar?

Tekstil sektörünün faaliyet alanı son derece geniş olmaktadır. Elyafın elde edilme sürecinden, elyaftan mamul kumaş ve iplik yapımına kadar uzamaktadır. Kumaştan giyim elbisesi yapılması, tekstilin işleri arasında bulunmaktadır. İplik, örme, dokuma, boya, konfeksiyon ve baskı gibi giyim sektörünün farklı bölümlerinde kişiler çalıştırılmaktadır. Tekstil sektöründe bölüm fark etmeksizin hemen herkese yeteneklerine uygun görevler verilmektedir.