EğitimTeknolojiye ayak uyduranları seçin

Teknolojiye ayak uyduranları seçin

04.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üniversite adaylarına önerilerde bulunan rektörler, tercihlerin ilgi ve yeteneklere göre yapılmasını vurguluyorlar. Ayrıca yapay zekâdaki gelişmeler karşısında aksiyon alan ve teknolojik altyapısı güçlü üniversitelerin önemine dikkat çekiyorlar.

Teknolojiye ayak uyduranları seçin

Mine Özdemir Güneli - Üniversite tercihleri için son 5 güne girildi. Bu süreçte rektörler de yılların getirdiği deneyimle adaylara en doğru kararı vermeleri için önerilerde bulunuyorlar. İlgi ve yetenekler çerçevesinde, istek sırasına göre tercih yapılması hepsinin ortak görüşü. Ayrıca üniversitenin kampüs olanakları, akademik kadrosu, yurt dışı eğitim anlaşmaları, akreditasyonları, burs ve staj olanakları da mutlaka iyi incelenmeli. Dijitalleşmeyi eğitime ve stratejik planlarına üniversitenin ne kadar aktardığı da göz önünde bulundurulması gereken önemli bir kriter olarak belirtiliyor. Rektörlerin karar aşamasında olan adaylara tercih önerilerini derledik…

Haberin Devamı

‘Seçmeli derslere dikkat edilmeli’

Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl:
Üniversite seçimlerinde şehir, üniversite ya da bölüm etkili olabiliyor. Üniversiteyi gidip, görüp incelemelerinde büyük yarar var. Çünkü kendilerini orada nasıl hissedecekleri çok önemli… Aynı zamanda üniversitenin akademik kadrosunu, programlarını, uluslararası bağlantılarını, iş birliği yaptığı kurum ve kuruluşları, yurt dışı öğrenci hareketliliğini ve tüm olanaklarını araştırmalarını öneririm. Seçmeli derslerin fazlalığı öğrencinin üniversite seçerken dikkat etmesi gereken kriterlerden bir diğeri. Üniversitenin araştırma altyapısının yani laboratuvar ve uygulama alanlarının gelişmiş olması da gerekiyor. 

Haberin Devamı

‘Staj olanaklarına odaklanın’

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin:

Adaylar, liderlik, iletişim, uyum yeteneği, inisiyatif alabilme, tutku, inovasyon, girişimcilik, çok iyi İngilizce, sosyal sorumluluk gibi 21. Yüzyıl yetkinliklerinin müfredata dahil olup olmadığına, 

Yapay zekâ gelişmeleriyle ilgili eğitim öğretimde sektörün beklentileri anlamında aksiyon alıp almadığına, 

Dünyanın en büyük coursera, linkedln learning gibi açık kitlesel öğrenme platformlarına ücretsiz olarak erişimine açık olup olmadığına, 

Eğitimde kalite ve akreditasyona verilen öneme, 

Uluslararası iş birliklerine, yurt içi ve yurt dışı staj olanaklarına, 

Mezunlarının işe giriş oranlarına dikkat etmeliler. 

‘Diploması dünyada geçerli olmalı’

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın:

Hayal ettiğiniz ve istediğiniz bölümlerin bir listesini hazırlayıp, araştırma yapın. 

Seçmeyi düşündüğünüz meslekler ve iş olanakları konusunda bilgi edinin. 

Puan, sıralama ve hayallerinize uygun, üniversitelerin ilgili bölümlerinden oluşan bir tercih havuzu oluşturduktan sonra büyük riskler almadan ve hedeflerinize uygun olarak sıralama yapın. 

Listenizdeki üniversitenin kampüs hayatı, yurtlar ve sosyal faaliyetler gibi konular hakkında bilgi alın. 

Tercihlerinizi son ana bırakmayın. 

Tercih edeceğiniz üniversitenin ilgili bölümlerinin, akreditasyon, denklik ve üyeliklerini, diplomasının tüm dünyada geçerli oluşunu iyi araştırın. 

Haberin Devamı

‘Akreditasyonlar önemli kriter’

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Ege Yazgan: Adaylara gerçekten istedikleri, yetenekleri ve hayalleriyle örtüşen bölümleri tercih etmelerini öneriyorum. Okumak istemedikleri bir bölümü kesinlikle tercih etmemeliler. Tercih yaparken üniversitenin eğitim kalitesi, uluslararası akademik standartlara uyumu, akademik kadrosu, sahip olduğu akreditasyonlar önemli kriterler. Uluslararası olanakları ve bağlantılarıyla global bir vizyon sunan, yurt dışı eğitim imkânlarına sahip üniversiteler göz önünde bulundurulmalı. İyi bir üniversitenin öğrencilerin bireysel, akademik ve profesyonel gelişim süreçlerini desteklemesi gerektiği unutulmamalı.

‘Mezunların iş durumuna bakın’

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Cemali Dinçer:

Üniversite tercihinde öncelikle kendinizi tanımak, ilgi ve yeteneklerinizi keşfetmek, bu keşif sonrası bölüm veya programı seçmek daha kolay olacaktır. Farklı üniversitelerin ve bölümlerin sunduğu programları araştırmanız, ilgilendiğiniz bölümlerin müfredatını, çift anadal-yandal, yurt dışı imkânlarını, yabancı dil seçeneklerini, kariyer olanaklarını ve mezunların iş bulma oranlarını incelemeniz gerekmekte. Üniversitesinin sosyal ortamı öğrenci toplulukları, sosyal etkinlikleri, şehir merkezine yakınlığı, şehrin yaşamı, konaklama seçenekleri gibi faktörler tercihlerde önemli rol oynamalı. 

Haberin Devamı

‘Başarı sırasına göre tercih yapın’

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu:

Tercihlerde ilgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurun. 

Tercihleri, başarı sırasına göre yapın. 

Üniversitenin Ar-Ge faaliyetlerini, Teknopark’ı olup olmadığını araştırın. Üniversitelerin sanayi ve iş dünyasıyla nasıl ilişkiler kurduğunu gözlemleyin, sosyal olanaklarını da değerlendirin. 

l Üniversitenin teknolojik altyapısını, dijitalleşmeyi eğitime ve stratejik planlarına ne kadar aktardığını göz önünde bulundurun. 

Haberin Devamı

l Bölümlerin akredite olup olmadığına dikkat edin. Üniversitelerin uluslararası iş birliklerini önemseyin.