04.01.2022 - 14:26 | Son Güncellenme:
Dünya üzerinde taş ocakları, başka isimlerle de bilinir. Bunlar ise, “yüzey madeni”, “açık ocak”, “maden ocağı” ya da “açık ocak madeni” şeklinde de isimlendirilir.
Taş Ocağı Nedir?
Taş ocağı, inşaat ya da diğer kullanımlara malzeme üretmek için zeminden kum, kaya, çakıl ya da diğer minerallerin kaldırılma işlemine denir.
Taş Ocağı Ne İşe Yarar?
Bir taş ocağı, yeryüzünden minerallerin çıkarılması için gerçekleştirilen bir işlemdir. Taş ocakçılığı terimi, “mavi metal” ya da “mavi kaya” olarak tanımlanan agregalar (betonun hammaddelerini meydana getiren çakıl ve kum karışımıdır.) oluşturmak için doğal taşın çıkarıldığı bölgelerle yakından ilişkilendirilir.
Taş Ocağı Nerelerde Olur?
Taş ocağı, inşaatlarda kullanmak için taş ve benzeri farklı minarellerin açık ocak madenciliği yöntemini kullanarak çıkarıldığı açık tipteki madenlere denir. Taş ocakları şu taşların çıkarılması için kullanılır.
Volkanik kayalar
Kireç taşı
Mıcır
Kaolin
Mermer
Granit
Kum taşı
Açık ocak madenciliği; yerin altında olduğu tespit edilen ya da mostra vermiş olan madenin ekonomik olarak, yer altına inmeden üzerinde bulunan örtü tabakasının kaldırılarak kazanılması işlemini gösteren bir madencilik türüdür. Günümüzde dünyadaki maden üretiminin yaklaşık olarak yüzde 70’i açık işletmecilik yöntemleri ile yapılır.
Metalik cevherlerin yarısı, metal dışı yapı malzemelerinin tamamı ve kömürün üçte biri açık ocak işletmeciliği sayesinde üretilir. Taş ocağı işletmeciliği; içinde yaşadığımız kapitalist ve modern sistemde mecburi ihtiyacımız olan yol, konut gibi yapılaşmaya yardımcı oluyor. Hem de işletmecinin çok işçiyi çalıştırarak daha fazla para kazanması için kurulmuş olan sistemde çok önemli bir rol oynuyor.