04.03.2021 - 16:00 | Son Güncellenme:
Bu bilimde faydalanan belli başlı kaynaklar şunlardır: Haritalar, devletler arasında yapılmış antlaşmalar, eski paralar, resmi belgeler, mektuplar ve incelenen dönemde kaleme alınmış tüm eserler.
Tarih Bilimi Nedir?
Geçmişte kurulmuş olan uygarlıkları ve kurumları inceleyen bilim dalına tarih denir. Tarih aynı zamanda toplumların yapısını, sanatını ve geleneklerini de inceler.
Bu bilimde uygulanan yöntemler toplam beş aşamadan oluşur. İlk aşamada kaynaklar taranır ve ulaşılan kaynakların gerçek olup olmadığı tespit edilir. Bunun için grafoloji ve heraldik gibi bilimlerden faydalanılır.
İkinci aşamada gerçekliği teyit edilen belgeler sınıflandırılır. Sonraki aşamalar ise eleştirme, çözümleme ve sentezdir. Neden sonuca dayalı çıkarımlarla tarihi belgelerin ışığında sonuca ulaşılır.
Tarihi olayların en önemli özelliği asla aynı şekilde gerçekleşmemesidir. Bu nedene her olay ve olgu kendi öznelinde değerlendirilip ona göre incelenir. Bunun dışında her kavram, gelenek ve kültür, kendi zamanına ve coğrafi konumuna göre değerlendirilmelidir. Diğer bilim dallarında olduğu gibi tarihte de tüm belgeler, kurumlar ve kişiler objektif bir gözle ele alınmalıdır.
Tarih Bilimi Doğa Olaylarını İnceler mi?
Tarih, geçmişte yaşanmış ve toplumların yapısını derinden etkilemiş ya da değiştirmiş tüm olayları inceler. Örneğin bir bölgede yaşanan deprem sonrası yaşanan can ve mal kayıpları tarih biliminin incelediği konular arasında yer alır.