EğitimTamlayan Tamlanan Nedir? Tamlayan Ve Tamlanan Ekleri Örnekleri Nelerdir?

Tamlayan Tamlanan Nedir? Tamlayan Ve Tamlanan Ekleri Örnekleri Nelerdir?

20.05.2021 - 04:46 | Son Güncellenme:

Tamlama kelime anlamından da anlaşılabileceği gibi bir kelimenin diğer bir kelime ile aralarında anlam ilişkisi bulundurarak birbirlerini tamamlaması olarak bilinmektedir. Türkçede iki çeşit tamlama bulunmaktadır. Bunlardan birincisi isim tamlaması diğeri sıfat tamlamasıdır. Tamlamalarda kullanılan tamlanan ve tamlayan nedir? Tamlayan ve tamlanan eki ile örnekleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Tamlayan Tamlanan Nedir Tamlayan Ve Tamlanan Ekleri Örnekleri Nelerdir


Türkçede iki çeşit tamlama olması kelime tamlaması iki isimden oluşuyor ise isim tamlaması iki sıfattan oluşuyor ise sıfat tamlaması olarak bilinmektedir. İsim ve sıfat tamlamalarını iyi anlayabilmek için tamlanan ve tamlayan ne olduğunu iyi kavramak gerekmektedir.

Tamlayan ve Tamlanan Nedir?

Tamlama cümlede belirtilen isme ve açıklanan isme verilen addır. Tamlayan ise belirtilen isimi açıklayan kelimelere denilmektedir. Bir cümlede isim tamlamasında yahut sıfat tamlamasında tamlayan ve tamlanan belirli ekler almaktadır.

Tamlanan ve Tamlayan Ekleri Örnekleri Nelerdir?

İsim tamlamalarında tamlanan ve tamlayan ekler almaktadır. Belirtili isim tamlamasında tamlayan - ın, - in, - un, - un, - nın, - nin, - nun, - nün ekleri almaktadır. Tamlanan ise - ı, - i, - u, - ü eklerini almaktadır. Belirtisiz isim tamlamalarında ise sadece tamlanan ek almaktadır. İki isim tamlamasının birbirleriyle iç içe geçmiş şekilde tamlama oluşturmasına ise zincirleme isim tamlaması denilmektedir.
Sıfat tamlamalarında ise bir ismin önüne gelerek o isim hakkında bilgi veren tamlamalardır. Bir sıfat ve isim yer almaktadır.
Tamlanan ve tamlayan eki ile ilgili örnekler;
Okulun bahçesi (-un eki ve - i eki)
Portakalın kabuğu
Çiçeğin yaprağı
Kalbimin köşesi
Gözümün nuru
Pencerenin perdesi
Devletin memuru
Resimin çerçevesi
Ayakkabının bağcığı
Belirtisiz isim tamlamasında ise örnekler şöyledir;
Okul yolu (-u eki tamlanan almıştır.)
Çiçek bahçesi (-i eki tamlanan almıştır.)
Kedi kılı (-ı eki)
Terlik kabı (-ı eki)
Yatak örtüsü (- ü eki)
Kazan kapağı
Tatlı şerbeti
​​​​​​Vergi borcu
Tatil kitabı
Halı örtüsü
Yemek tabağı
Aşçı yamağı
Örnek cümlelerde tamlanan ve tamlayan ekleri yer almaktadır. İsim tamlamalarında belirtili veya belirtisiz isim tamlamalarını da bu şekilde ayırt etmek mümkün olmaktadır.