EğitimTalaş Nedir, Ne İşe Yarar? Talaş Nerelerde Kullanılır?

Talaş Nedir, Ne İşe Yarar? Talaş Nerelerde Kullanılır?

16.04.2022 - 02:48 | Son Güncellenme:

Talaş en kısa tanım şekliyle odun kırıntısı demektir. Fakat madenlerin de talaşı bulunmaktadır. Odun talaşını konu alacak olursak kullanım şekli eskilere dayanmaktadır. Soba yakıtı olarak kullanılan talaş daha sonra endüstriyel alanlarda ve peyzaj düzenlemelerde de kullanılmaya başlamış bulunmaktadır. Talaş nedir, ne işe yarar? Talaş nerelerde kullanılır detayları ile derledik.

Talaş Nedir, Ne İşe Yarar Talaş Nerelerde Kullanılır


Talaş, ağaç sanayinde kullanılan odunların testereyle kesimi sırasında çıkan kırıntılar ve tozlardır. Torna Tezgahında işleme, kesim, rende ve törpüleme sırasında talaş çıkmaktadır. Bunlar ince talaş, kalın talaş ve jips talaş şeklinde çeşitleri bulunmaktadır.

Talaş Nedir, Ne İşe Yarar?

Talaş, çeşitli şekillerde kesilen ağaçlardan arta kalan ağaç tozu ve kırıntılardır. Talaş, kullanım alanı geniş bir malzemedir. Ağaç sanayinde, tavukçulukta, kağıt üretiminde kullanılmaktadır. Talaş kullanım alanları da türlerine göre değişmektedir. Ağaç talaşları ve demir talaşları amacına uygun olarak kullanılmaktadır.

Talaş Nerelerde Kullanılır?

Talaş kullanım amacına uygun ve geri dönüşüm ürünü olarak pek çok alanda kullanılmaktadır.
İnce Ağaç Talaşları;

Haberin Devamı

Isı yalıtımı,

Geri dönüşüm tesisleri,

Kağıt üretim tesisleri,

Peysaj çalışmaları,

Sunta yonga ve MDF üretimi

Isı yalıtım üretimlerinde,

Pelet üretim tesislerinde,

Bio enerji tesislerinde kullanılmaktadır.

Kaba Ağaç talaşları

Hindi üretim tesisleri,

Tavuk üretim tesisleri,

Etlik (Broyler)tavuk üretim tesislerinde

Ve at haralarında kullanılmaktadır.

Demir Talaşları
Kompozit üretimi,
Geri dönüşüm değerlendirmeleri,
Demir çelik üretim tesislerinde kullanılmaktadır.

Ağaç talaşları sunta yapımı, yapay levhalar, OSB üretimi ve MDF üretimlerinde güvenle kullanılabildiği gibi sıkıştırılarak yakıt olarak da kullanılmaktaydı. Günümüzde yakıt olarak kullanımı neredeyse sona ermiştir. Tamamen sanayi ve ağaç endüstrisinde, tavuk, hindi üretim tesislerinde ve at haralarında kullanılmaktadır. Ayrıca Bioenerji üretim tesislerinde, palet üretim tesislerinde de ağaç talaşı kullanılmaktadır.