Sözlük Oran Nedir, Tanımı Nasıl Yapılır? Matematikte Oran Nasıl Bulunur?

Oran Nedir, Tanımı Nasıl Yapılır? Matematikte Oran Nasıl Bulunur?

04.08.2021 - 14:19 | Son Güncellenme:

Matematiğin en önemli konuları içerisinde oran gelir. Özellikle bu terim ve konu öğrenildikten sonra matematikteki birçok farklı işlemi kolayca yapmak mümkün hale gelir. Peki, oran nedir, tanımı nasıl yapılır? Matematikte oran nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.

Oran Nedir, Tanımı Nasıl Yapılır Matematikte Oran Nasıl Bulunur

Oran ve orantı matematikte mutlaka bilmesi gereken en önemli konular içerisinde yer alıyor. Bir kere öğrendikten sonra ardından kolay bir şekilde uygulama imkanı verir.

Haberin Devamı

 Oran Nedir, Tanımı Nasıl Yapılır?

 Birimleri aynı olan iki çokluğun bölümü oran olarak bilinmektedir. Bu durum aynı zamanda yine birimleri aynı olan iki çokluğun karşılaştırılması şeklinde ifade edilmektedir.

 Matematikte Oran Nasıl Bulunur?

 Matematikte oran bulmak için bölme işlemi ele alınır. Pay ve payda üzerinden ortak bölenleri eğer var ise, bu şekilde bölme işlemi gerçekleştirilir.

 6/12 = 3/6

 Yukarıda görüldüğü gibi her iki oranda birbirine eşittir ve ortak bölen üzerinden sadeleştirilmiş halidir. Bu şekilde sadeleştirme gidene kadar devam edilebilir ve en düşük rakam bulunabilir. Matematiğin en önemli konuları içerisinde yer aldığını söylemek mümkün.