Sözlük Apadana Nedir, Hangi Uygarlığa Aittir? Apadana Nerededir?

Apadana Nedir, Hangi Uygarlığa Aittir? Apadana Nerededir?

09.07.2022 - 17:03 | Son Güncellenme:

Apadana, Urartu ve Persler döneminde görülen taht salonu demektir. Çatısını oldukça fazla sayıda sütun ve fil ayağının taşıdığı bir saray olarak bilinmektedir. Apadana özelliği İran Ahmedabad Kraliyet seyircisi olarak ifade edilmektedir. İran mimari özelliği taşımaktadır. Apadana nedir, hangi uygarlığa aittir? Apadana nerededir? İşte, tüm detaylar.

Apadana Nedir, Hangi Uygarlığa Aittir Apadana Nerededir

Apadana, saray anlamı taşımaktadır ve eski Farsça bir tanımdır. Apadana ya da abadana olarak aynı anlama gelen sözcük antik Mısır geleneği olarak bilinmektedir. İran'da ise mimari özellikleri taşımakta ve kraliyet sarayında seyirci olarak tanımlanmaktadır. Saray seyircisi ve mimari özellikleri yüksek saray olarak da tanımlanmaktadır.

Haberin Devamı

 Apadana Nedir, Hangi Uygarlığa Aittir?

 Apadana birden fazla anlam taşıyan bir tanımdır. Farsça saray olarak tanımlanan apadana, Mısır mimari özellikleri taşıyan antik taht salonu olarak bilinmektedir. İran mimarisinde ise apadana Ahmedabad Kraliyet sarayında seyirci olarak bulunanları ifade etmektedir. Apadana, Urartu ve Pers uygarlıklarına ait bir yapı özelliğidir. Persler ve Urartular döneminde görülen taht salonu şeklinde de tanımlanabilmektedir. 

 Apadana Nerededir?

 Apadana özellikleri taşıyan en doğru örnek Persepolis harabelerinde bulunmaktadır. Bu güne ulaşabilen en eski apadana ise Susa şehrinde bulunan Dareios sarayı olarak bilinmektedir. Apadana, mimari bir özelliktir ve Pers İmparatorunun, çatısı sütunlar üzerine oturtularak inşa edilmiş bulunan taht salonudur. Apadana sözcüğü yedi harften oluşmaktadır. Abadana olarak da ifade edilebilmektedir. Günümüze kadar gelebilen en tanınmış Apadana örneği Persepolis harabelerinde bulunmaktadır.