02.04.2021 - 12:23 | Son Güncellenme:
Sözel puanına sahip olan adaylar sözel bölümü ile tercih edebilecekleri mesleklerini merak ediyor. İlk oturum yani TYT sınavının arkasından sözel bölümünü seçen öğrenciler ikinci oturum olan AYT’de ne çözeceği hakkında da eksiksiz bilgilere sahip oluyor.
Sözel Dersler Nelerdir?
Sözel, diğer bir ismi ile de TS (Türkçe ve sosyal bilimler) üniversite sınavı sonuçları sonucunda hesaplanan bir puan çeşididir. Sözel bölümünden öğrencilerin aldığı puanlar meslek seçiminde çok önemlidir. Sözel bölümünde temel mantık ve sözel dersleri içerdiği için bu alanda yetenekli öğrencilerin aldığı puanları kapsar.
Sözelde Hangi Dersler Var?
Sözel öğrencilerinin sınavın ilk oturumu olan TYT sınavına girmesi gerekir. Bu sınavda Türkçe, Fen Bilimleri, Matematik ve Sosyal Bilimlerini içeren testler bulunur. Ama Türkçe ve Sosyal bilimlerden net sayısınız ne kadar çok ise, puanınızın artması bakımından da yarar sağlar. Bunların yanı sıra ekstra matematik sorularını çözdüğünüz zaman aldığınız puanda önemli ölçüde artış görebilirsiniz.
İkinci oturum sınavı olan AYT'de sözel bölümü seçen öğrencilerin katılması gereken bir sınavdır. Sözel öğrencilerinin AYT sınavında çözeceği testler de, Sosyal Bilimler Testi 1, Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler Testi 2'dir. Öğrenciler bu testleri başarı ile tamamladığı zaman da sözel puanı önemli ölçüde artar. Sözel meslek grupları içinden kendinize en uygun ideal bir meslek seçimi yapabilirsiniz.
Sözel Bölümler ile Tercih Edebileceğiniz Meslek Grupları
Girdiğiniz sınavlar sonucunda almış olduğunuz puanlar, sözel meslekler içinden tercih alanınızın genişlemesine yardımcı olur. ÖSYM tarafından yayımlanan sözel bölüm okuyan kişilerin tercih edebilecekleri sözel meslekleri şunlardır;
Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı
Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
Animasyon ve Oyun Tasarımı
Basın ve Yayın
Arkeoloji ve Sanat Tarihi
Coğrafya Öğretmenliği
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı
Çizgi Film ve Animasyon
Coğrafya
Tarih
Film Tasarım ve Yönetmenliği
Film Tasarım ve Yazarlık
Film tasarımı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (4 yıllık)
Fotoğraf ve Video
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (2 yıllık)
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
Görsel İletişim
Geleneksel Türk Sanatı
Görsel Sanatlar
Halkla İlişkiler
İletişim Tasarımı ve Yönetimi