EğitimSoygazların Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Soygazların Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?

03.06.2021 - 15:10 | Son Güncellenme:

Soygazlar kimyanın önemli konularından bir tanesidir. Bu konu sınavlarda da sıklıkla çıkmaktadır. Bu sebeple özellikle öğrenciler tarafından iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Soygazların özellikleri ve kullanım alanları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Soygazların Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir

 Soygazlar kimyasal anlamda tepkimeye girmekte düşük bir eğilime sahiptir. Periyodik tabloda bu elementler 18 grubunda ulunur. Bu gazlar genellikle renksiz ve kokusuz tatsız bir özelliğe sahiptir. Bunun yanında alev almaz. Soygazlar, asal gaz ismi ile de bilinmektedir.

Haberin Devamı

Soygazların Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

 Soygazlar ilk defa Hugo Erdmann tarafından bulunmuştur. Asal gazların reaksiyona girmelerinde ortam şartlarını ayarlamak gerekmektedir. Soy gazlar inert özellik gösterir. İnert olmaları reaksiyon istenmeyen durumlarda çok işe yaramaktadır. Soy gazlar özellikle TIG kaynaklarda sıklıkla tercih edilir. Bunun sebebi de bu gazların korozyona sebep olmamasından kaynaklanmaktadır. TIG kaynaklarında genellikle bir soy gaz olan Argon gazı kullanılmaktadır. 

 Soy gazların inert olması, reaksiyona girmemelerini ifade eder. Bu durumu atomik boyutta açıklamak mümkündür. Soy gazların atomlarında değerlik elektronları bağ yapacak kadar fazla elektron bulundurmamaktadır. Bu sebeple asal gazlar reaksiyona girmemektedir. 

Haberin Devamı

 Soy gazların kararlı yapıda oldukları da söylenebilir. Farklı soy gazların benzer özellikleri arasında kararlı olmaları bulunmaktadır. Soy gazların ergime sıcaklıkları ile kaynama sıcaklıkları birbirine oldukça yakın olması ile bilinmektedir. 

 Neon, Kripton, Xenon, Argon gazları hava sıkıştırılarak elde edilmektedir. Helyum gazı elde edilmesi ise doğal gaz kaynaklarından kriyojenik gaz ayırma yöntemi ile sağlanmaktadır. Radon gazı üretiminde radyoaktif bozunma isimli yöntem kullanılır. Bozunma işlemi çoğunlukla uranyum ile toryumun bileşiklerinden sağlanır. 

 Bilinen soy gazlar şu şekildedir;

Ar : Argon

He: Helyum

Ne: Neon

Kr: Kripton

Xe: Xenon

Rn: Radon

Soy gazların kullanım alanları genellikle düşük kaynama ve ergime sıcaklığı olan kriyojenik uygulamalar için tercih edilmektedir.

 Helyum gazı çoğunlukla gaz altı kaynaklarında koruyucu gaz olarak tercih edilmektedir. Helyum gazı kaynak yapılacak bölgenin korozyona uğramasına engel olmaktadır. Helyum gazı havadan hafif olması ile bilinir. Bu nedenle yükselme eğilimi gösterir. Bu sebeple Helyum gazı uçan balon yapmak için kullanılmaktadır. Soy gazlar dalgıçlık alanında da sıklıkla tercih edilmektedir. 

Yazarlar