22.02.2022 - 16:58 | Son Güncellenme:
Sivil Toplum Kuruluşları, resmi kurumlar dışında bağımsız bir şekilde çalışan ve kültürel hedefler doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren kuruluşlardır.
Sivil Toplum Kuruluşları Nelerdir?
Sivil toplum kuruluşları birçok kişi tarafından merak edilen ve amaçları, faaliyetleri araştırılan kuruluşlar arasındadır. Halkın bir araya gelmesi ile bir amaç doğrultusunda çalışmalar yapan kurumlara Sivil toplum kuruluşları denir. Sosyal ekonomik, dimi amaçlı, hayır amaçlı ya da işçi hakları ile ilgili alanlarda Sivil Toplum Kuruluşlarının olması mümkündür. Sendikalar, dini kuruluşlar, kar amacı olmayan dernekler, düşünce kuruluşları, siyasi partiler, meslek kuruluşları, sanayi kuruluşları ya da gençlik dernekleri Sivil Toplum Kuruluşlarıdır. Ülkemizdeki Sivil Toplum Kuruluşları Kızılay, Tema Vakfı, Lösev, Akut ve Yeşilay’dır.
Uluslararası Faaliyet Alanları, Amaçları ve Görevleri
Sivil toplum kuruluşlarının görevleri arasında en önemlisi toplumun geleceği için çalışmalar yürütmektedir. Toplumda suç işleme oranının azalması, temel sorunların giderilmesi ve alkol alışkanlıklarının azaltılması için çalışmalar yürütmek Sivil Toplum Kuruluşlarının görevlerindendir. Aynı zamanda ülke içinde ya da yurt dışında yaşayan tüm vatandaşların temel hak ve hukuklarını savunmak da Sivil Toplum Kuruluşlarının görevleri arasındadır. Kuruluşların amaçları ise ikna etmek, toplumu aydınlatmak ve toplum üzerinde farkındalık yaratmaktır. Kadın hakları, işçi hakları gibi konularda farkındalık yaratmak da Sivil Toplum Kuruluşları için oldukça önemlidir. Sivil Toplum Kuruluşlarının uluslararası faaliyetleri arasında farkındalığı diğer ülkeler ile de sağlamak vardır. Yalnızca toplumda değil uluslararası platformlarda da çalışmalar yürütmek Sivil Toplum Kuruluşlarının faaliyet alanlarına girer.