29.04.2023 - 12:40 | Son Güncellenme:
Seydi Ali Reis tarihte Preveze Savaşı ile adından söz ettirmeyi başarmıştır. Farklı bilimler ile ilgilenmiş ve pek çok eser vermiştir.
Seydi Ali Reis Kimdir?
Seydi Ali Reis Osmanlı döneminde yaşamış denizcidir. Mısır Kapudanlığı yapan Türk amiralidir. Coğrafya, astronomi ve matematik bilginidir. Çeşitli eserler vermiştir. Bu eserlerinde Coğrafya incelemelerine yer vermiştir.
Kısaca Hayatı
Seydi Ali Reis Galata'da doğmuştur. İstanbul'un fethinin ardından Sinop'a yerleşen denizci ailenin oğludur. Babası ve dedesi tersane kethüdası unvanına sahipti. 1522’de Rodos seferine katıldı ve Barbaros Hayreddin Paşa'nın emrinde deniz seferlerine çıktı. Preveze Savaşı'ndan sonra popüler olmaya başladı. Trablusgarp'ın Fethiyle biten harekatta Sinan Paşa ve Turgut Reis emrinde çalışmaya başladı.
Basra'da, Osmanlı donanmasını Süveyş'e getirmek için, Hint Kaptanı olarak tayin edildi. Seydi Ali Reis 34 parça Portekiz donanmasıyla Güney Arabistan sahillerinde karşılaştı. Düşman taarruzuna maruz kalmasına rağmen Demen kalesi önüne geldi.
Karaya oturan üç geminin ardından, elinde kalan altı gemiyle beraber Güceret'in başkenti olan Ahmedabat'a gitti. Süveyş'i geçemeyeceğini bilen denizci, gemileri ve mühimmatı sattı. Parasını İstanbul'a gönderip üç yıl Osmanlı dışında yaşadı. 1557 yılında İstanbul'a tekrar döndü.
Mahvolmuş donanmanın sorumlusu olmakla beraber başına gelen kötü olaylar yüzünden suçlu görülmedi. Önce müteferrika görevine geçti. Sonrasında Diyarbakır tımar defterdarı olarak tayin edildi. Şehzade Selim'in hizmetinde çalışıp, Galata Hassa gemi reislerinden birisi oldu. 1562 tarihinde İstanbul'da öldü.
Coğrafyaya Katkıları
Coğrafya bilim insanıdır. Denizcilik bilgisi ile popüler olsa da coğrafya ve matematik biliminde de adından söz ettirmeyi başarmıştır. Eserlerinde coğrafya bilimine ve incelemelerine yer vermiştir. Muhit isimli eseri Coğrafya bilimi niteliği taşır.
Eserleri
- Mir'at ül Memalik (Memleketlerin Aynası)
- Hulast'el- Hay'a
- Kitab Al-Muhit Fi İlm'al-Eflak Va'l Abhur
- Mirat'ı Kâinat (Kâinatın Aynası)