EğitimŞehit tıbbiyeliler ölümsüzleşti

Şehit tıbbiyeliler ölümsüzleşti

20.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şehit tıbbiyeliler ölümsüzleşti

Şehit tıbbiyeliler ölümsüzleşti


AYŞEGÜL AYDOĞAN Gelibolu


Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen yaklaşık 100 İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi, rektörlük tarafından yaptırılan anıtla ölümsüzleşti.
Gelibolu Kabatepe'de dün sabah saat 02.30'da yapılan anıtın açılış törenine, İÜ'den 15 öğretim üyesi ve 200 öğrenci katıldı. Törene ellerinde meşalelerle gelen öğrenciler, İkinci Tümen'deki tıbbiyeli şehitleri, kahramanlık türküleri ve onlar için 1922 mezunlarının yazdığı "Tıbbiye Marşı"nı söyleyerek andılar.
Katılan öğrenci ve öğretim üyelerinin arasında 85 yıl önce büyükdedelerini ve amcalarını kaybedenlerin bulunması, törene ayrı bir anlam kattı.
Törende 18 Mart Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra, Çanakkale'de dokuz amcası şehit olan İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Nejat Çıplak, babası ve dedesi şehit düşen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Üstün Korugan da hazır bulundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Çanakkale'de dedesi şehit olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kuday bir konuşma yaptı. Kuday, 1921'de tıp fakültesinin hiç mezun vermediğini, mezun olması beklenen öğrencilerin hepsinin Çanakkale'de şehit düştüğünü söyleyerek, "85 yıl önce bu saatlerde siperde düşmanla karşı karşıya gelen şehitler için yaptırdığımız bu anıt onları ölümsüzleştirdi" dedi.
Çıplak ise "Anzak Günü" için Avustralya ve Yeni Zelanda'dan 10 Anzak torununun geldiğine işaret ederek, anma törenlerinin geleneksel hale getirip katılımın her yıl artmasını istediklerini söyledi.
Anıtın açılışının ardından grup, tıbbıyelilerin hücuma geçtiği saat olan 03.30'da Kanlısırt'taki siperlere giderek, burada da şehitler için dualar okudular.

Unutulmayacaklar

Banu Şahin
Yıl 1915... 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece, 2. Tümen'i oluşturan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ve İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, Anzaklar'a karşı Çanakkale'de destan yazdılar... Düşman kısa sürede püskürtülmüş; ancak vatanları uğruna çarpışan gençlerin hepsi de bu savaşta şehit düşmüştür... Yıl 1921 olduğunda ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi o yıl mezun verememiştir. Çünkü doktor olması beklenen öğrencilerinin hepsi Çanakkale Zaferi'nde kaybedilmiştir.
Yıl 2000... 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece, İstanbul Üniversitesi'nden 180 öğrenci ve 15 öğretim üyesi, Çanakkale Kabatepe'de... Onlar, meşaleler yakarak ve marşlar okuyarak 85 yıl öncesini hatırlayıp şehit erler için Şehit Tıbbiyeliler Anıtı'nın açılışını yaptılar. 19 Mayıs sabahını 85 yıl öncesine taşıyarak Çanakkale Savaşı'nı anlatan slaytlar gösterildi. Yürüyüşler yapılarak burun buruna savaşılan siperler dolaşıldı. Kanlısırtta şehit düşen hiçbir zaman doktor olamayacak gençler için dualar okundu. İstanbul Üniversiteli bütün öğrenciler de dev Türk bayrağını anıt üzerinde dalgalandırdılar. Projenin öncülerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji Uzmanı Prof. Dr. Nejat Çıplak, "Bir dahaki yıl üniversiteden 5 bin kişi getirmeyi düşünüyoruz" dedi. Öğretim üyeleri de, Çanakkale Valisi Ekrem Özsoy'a evinde plaket sundular.

İstanbulspor'un renkleri

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kunday, İstanbulspor'un sarı beyaz renklerinin neden sarı siyaha dönüştüğünün öyküsünü İstanbulspor'un eski Başkanı Prof. Dr. Aziz Alturfan'la yaptıkları söyleşiden şu şekilde aktarıyor:
1. Dünya Savaşı'nın ikinci yılıdır ve İstanbul Erkek Lisesi'nin eli silah tutan öğrencileri cepheye gönüllü gider. Fakat yaralanan öğrenciler, tedavileri için revir haline getirilen Karaköy okul binasının bir bölümüne getirilmişlerdir. İşte o zaman bu bina hastaneyi simgeleyen "sarı" rengine boyanır. 19 Mayıs 1915 ise Çanakkale Savaşı'nın en kanlı günüdür. Bu savaşlarda İstanbul Erkek Lisesi'nin 50'den fazla öğrencisi hayatını kaybeder. Cepheden gelen kara haberlere üzülen okuldaki yaslı arkadaşlar, şehit arkadaşlarının anılarına okullarının pencere ve duvarlarının bir bölümünü siyaha boyarlar. Sarı - siyah, artık İstanbul Erkek Liselilerin gönlünde simge olmuştur.