EğitimSaponin Nedir, Ne İşe Yarar? Saponin Hangi Bitkilerde Bulunur?

Saponin Nedir, Ne İşe Yarar? Saponin Hangi Bitkilerde Bulunur?

15.03.2022 - 15:46 | Son Güncellenme:

Saponin, sıklıkla merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önemli kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Saponin nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Saponin nedir, ne işe yarar? Saponin hangi bitkilerde bulunur tüm detayları ile derledik.

Saponin Nedir, Ne İşe Yarar Saponin Hangi Bitkilerde Bulunur

 Saponin,çeşitli bitkilerde bulunan kimyasal bir bileşiktir. Saponin, bitkilerde ve bazı denizyıldızlarında bulunan bir bileşik sınıfıdır.

Haberin Devamı

 Saponin Nedir, Ne İşe Yarar?

 Saponin, bazı deniz hayvanlarında ve çeşitli bitkilerde doğal olarak bulunan bir glikoziddir. Özellikle bitkilerin içinden baklagillerde bulunan saponin sabit köpük elde etmek için, kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve bazı içeceklerde kullanılır. Fenomenolojik olduğunda sulu çözeltilerde karıştırılır ve sabuna benzer bir kalıcı köpük bırakır.

 Yapısal olarak ise lipofil triterpen türevleri ile birleşik ya da hidrofil olarak sınıflandırılır. Bazı soğukkanlı hayvanlarda zararlı etkiler gösteren saponin ayrıca antibiyotik ve antifungal etkilere sahiptir. Bir bitkide saponin miktarı yüksek olduğunda bu bitkilerin insanlar ve hayvanlar tarafından tüketilmesi mümkün değildir. Tarih boyunca hep bitkilerde bulunduğu düşünülse de bazı deniz hayvanlarında ve denizyıldızında saponin bulunduğu tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

 Saponin Hangi Bitkilerde Bulunur?

 Saponin köken olarak Karanfilgillerden olan Saponaria cinsi bitkilerden gelir. Atkestanesinin kabuklarında ve kestanesinde saponin bulunmaktadır. Genelde bunlar dere ya da çay kenarlarında yetişen bitkilerdir ve su ile temas ettiklerinde sabun gibi köpürürler. Ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi'ndeki ormanlık alanlarda bu bitkilere rastlanır.