EğitimSadece diploma yetmez

Sadece diploma yetmez

25.07.2024 - 19:56 | Son Güncellenme:

Kazandığınız üniversite ve bölüm kadar eğitim hayatını nasıl geçirdiğiniz de çok önemli. Erasmus, çift anadal, ikili anlaşmalar, öğrenci kulüpleri gibi olanaklarla mezun olduğunuzda zengin bir özgeçmişe sahip olabilirsiniz.

Sadece diploma yetmez

Ozan Ömer Kadüker - Üniversiteyi kazanmak hatta sadece okumak yeterli değil. Eğitim sürecini iyi yönetmek gerekiyor. Bu nedenle tercih yaparken üniversitenin yurt içi, yurt dışı değişim programları, akreditasyonları, ikili anlaşmaları gibi olanakları da araştırılmalı. Bu şekilde verimli bir eğitim hayatı yaşayarak, özgeçmişinizi zenginleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

İşte üniversitelerin olanakları: 

Yurt dışı imkânı 

Erasmus Programı, Avrupa’daki üniversitelerde 3 ile 12 ay arasında sürelerde öğrenim görme fırsatı sağlıyor. Programla öğrenciler, farklı bir üniversitede eğitim alma, kültürleri yerinde görme, yabancı dillerini geliştirme, yeni arkadaşlıklar kurma olanağı yakalıyor. Program kapsamında ülkelere göre değişen miktarlarda hibe desteği de veriliyor.

Üniversitelerin farklı ülkelerdeki üniversitelerle yaptığı ikili anlaşmalarla öğrenciler yurt dışında eğitim alabiliyor. Bazı anlaşmalar kapsamında konaklamadan ulaşıma tüm giderler karşılanıyor. Böylelikle öğrenciler mezun olurken her iki üniversitenin diplomasına sahip oluyorlar.

İki diploma şansı 

Çift anadal ile öğrenciler, okudukları bölümle birlikte ilgi duydukları farklı bir bölümde daha eğitim alabiliyorlar. Böylelikle mezun olunca iki diplomaya sahip olunuyor. 

Haberin Devamı

Yandal programıyla ise farklı diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda ders alınıyor. Programı tamamlayan öğrencilere de yandal sertifikası veriliyor. Başvuru yaparken öğrencilerin akademik başarıları dikkate alınıyor.

Akteditasyonları inceleyin 

Üniversitenin ve bölümünüzün ulusal ve uluslararası kabul edilirliği konusunda akreditasyonlar çok önemli. Akreditasyonlar, akademik kalitenin, verimliliğin, etkinliğin ve saydamlığın bir göstergesi olarak görülüyor.

Farklı alanlarda birçok akreditasyon var. Mühendislik eğitimi için ABD’deki Mühendislik ve Teknoloji Programları Akreditasyon Kurulu’nun denetimiyle elde edilen ABET akreditasyonu, Türkiye’deki çeşitli mühendislik eğitim programları için akreditasyon çalışmaları yapan bağımsız kuruluş Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nin (MÜDEK) verdiği akreditasyon, Tıp eğitimi için Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD), akreditasyonları bunlardan birkaçı. 

Girişimci üniversiteler

Üniversite okurken girişimci de olabilirsiniz. Özellikle bazı üniversiteler, birçok girişimin hayata geçirildiği yerler olarak öne çıkıyor. TÜBİTAK tarafından hazırlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ne göre Orta Doğu Teknik, Sabancı, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, İhsan Doğramacı Bilkent üniversiteleri ilk 5’te yer alıyor.

Haberin Devamı

TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BiGG) kapsamında firma kuran girişimcilerin üniversiteler ve tematik alanlar bazında dağılımı incelendiğinde ise Enerji ve Temiz Teknoloji’lerde Yıldız Teknik, Karadeniz Teknik, Gebze Teknik üniversiteleri ilk 3’te. Sürdürülebilir Tarım’da Yıldız Teknik, Orta Doğu Teknik, Hacettepe; Akıllı Üretim’de ise Orta Doğu Teknik, Bursa Uludağ, Pamukkale üniversiteleri öne çıkıyor.

Kulüplere üye olun

Okurken sanatsal, kültürel, sportif etkinliklere katılmak çok önemli. Birçok kuruluş, öğrencilere yönelik zengin içerikte ücretsiz festivaller, konserler, tiyatro ve dans gösterileri düzenliyor. Öte yandan üniversite ortamında keyifli zaman geçirmek, kendinizi geliştirmek, farklı sosyal ortamlara girmek ve yeni arkadaşlar edinmek için de öğrenci kulüplerine üye olabilirsiniz. Üniversitelerde sanat, kariyer, spor, seyahat, teknoloji gibi birçok farklı alanda faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri bulunuyor. Bazı kulüpler, profesyonel iş hayatı kadar öğrencilerin gelişmesini sağlayabiliyor.