EğitimRoux (Meyane) Nedir, Nasıl Yapılır? Roux Nerelerde Kullanılır?

Roux (Meyane) Nedir, Nasıl Yapılır? Roux Nerelerde Kullanılır?

17.04.2022 - 04:08 | Son Güncellenme:

Roux diğer adıyla Meyane sosları koyulaştırmak için yağ ve unun birlikte pişirilmesi işlemidir. Ancak birden fazla çeşidi olan Roux tarifinde bazı püf noktalar vardır. Peki Roux kelimesini henüz yeni duyanlar için ipuçları nelerdir? Roux (meyane) nedir, nasıl yapılır? Roux nerelerde kullanılır sizler için derledik.

Roux (Meyane) Nedir, Nasıl Yapılır Roux Nerelerde Kullanılır


Roux, Fransızcadan gelen bir kelimedir ve dilimizde “ru” şeklinde okunur. Diğer adı meyane olan tarifin ana malzemesi, yağ ve undur. Ancak bazı reçetelerde süt de ilave edilebilir.

Roux (Meyane) Nedir?

Çorba, sos gibi kıvamlı tariflerde koyu kıvamı sağlayan unsur rouxdur. Dilimizde meyane olarak da bilinir. Yağ ve unun eşit miktarda kavrulmasıyla elde edilir.

Haberin Devamı

Meyane ne kadar uzun pişirilirse içerisindeki unun kokusu da o kadar azalır. Ayrıca pişirme süresi Roux'un rengini belirler. Çeşitleri ise rengine göre farklılık gösterir. Beyaz, kahverengi ve sarı olmak üzere 3 çeşit meyane vardır.

Nasıl Yapılır?

Meyanenin çeşitleri vardır. Hepsinin pişirme süreleri birbirinden farklıdır. Ancak en temel haliyle roux sırasıyla şu şekilde yapılır;

Kullanılacak un ve yağ miktarı birbirine eşit olmalıdır.

Yağ eridikten sonra ocağın altını kısıp un eklenir.
Pişirdikçe Roux'un rengi değişecektir.

Önce krem, sonra sarı ve en son kahverengiye döner.

Beyaz bir meyane için 2-3 dakika pişirmek yeterlidir. Sarı bir meyane için 4-5 dakika ve kahverengi meyane elde etmek için 7-8 dakika boyunca pişirmek gerekmektedir.

Roux Nerelerde Kullanılır?

Dilimizde meyane olarak bilinen Roux bir çeşit bağlayıcı sos karışımıdır. Bu sos dünya mutfağında birçok tarifte kullanılır. Türk mutfağında meyane olarak geçen bu tarif, İtalyan mutfağında besciamella şeklinde geçer. Ayrıca Fransızlar ana malzemesi un ve yağ olan sos versiyonunu roux olarak adlandırır. Bu sosa süt eklediklerinde ise adı beşamel olarak değişir. Hepsi bağlayıcı olarak kullanılan bu soslar temelinde birbirine benzemektedir. Yemeklerde, çorbalarda kıvam artırıcı olarak ve lezzet vermesi için kullanılır.