21.03.2021 - 04:02 | Son Güncellenme:
REM uykunun en çok merak edilen evresidir. Rüya görmenin gerçekleştiği an olarak bilinen REM evresi, pek çok araştırmacının çalışmasına konu olur.
REM Uykusu Nedir, Evreleri Nelerdir?
REM uykusu en basit haliyle uykunun rüya görülen evresi olarak ifade edilebilir. Ancak bu açıklamanın kesin olarak doğru olup olmadığı henüz tam olarak kanıtlanmamıştı. Çünkü bazı araştırmacılar uykunun bütün evrelerinde rüya görüldüğünü ancak sadece REM evresindeki rüyaların anımsandığını söylemektedir. Bu nedenle bu konuda yapılan çalışmalar günümüzde de devam etmektedir.
REM bir diğer açıklayışa göre paradoksal uyku olarak tanımlanır. Bunun nedeni REM evresinde beynin elektriksel sinyaller yaymasındandır. Araştırmalara göre REM evresinde ve uyanıkken beyin tarafından yayılan sinyaller aynıdır. Uyku 5 evreden oluşur. Bunlardan 5. evre derin uyku yani REM evresi olarak bilinir.
REM Uykusuna Nasıl Geçilir?
Rem uykusunun başlama anı ve uzunluğu kişiden kişiye değişir. Genellikle uyuduktan yaklaşık 90 dakika sonra başlar. Beyin dalgaları bu süreçte sanki uyanıkmış gibi çalışırlar ancak vücut kas hareketine sahip olmaz. Bazı durumlarda bu evrede uyurgezerlik görülebilir. REM uykusu belirli bir döngü içinde 4 ya da 5 kez tekrarlanır.
Her bir REM evresi bir öncekinden daha uzun sürer. İlk döngü yaklaşık 10 dakika sürer, en uzunuysa 1-2 saate kadar çıkabilir. Normal uykudan REM evresine nasıl geçildiğine tam olarak neyin enden olduğuna dair yapılan çalışmalar halen devam etmektedir.
Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım, ilk kez anne baba olmanın mutluluğunu yaşamıştı. Ünlü çiftin bebeklerine verdikleri isim belli oldu.