21.05.2021 - 03:32 | Son Güncellenme:
Proteinlere dair en çok merak edilen konular arasında proteinlerin sindirimi, emilimi ve sentezi gelmektedir. Proteinlerin sindirimi, peptid bağlarının hidrolitik yoldan parçalanması ve amona asitlere kadar ayrılmasını ifade eder. Proteinlerin emilebilmeleri için amino asitlere kadar parçalanmaları gerekir. Proteinlerin sindirimi kapsamında proteinlerin kimyasal sindiriminin başlangıç ve bitim yeri gibi önemli noktalarla tüm süreç araştırılmaktadır.
Proteinlerin Kimyasal Sindirimi Nerede Başlar?
Kimyasal sindirim, besinlerin kimyasal yollar ile parçalanmasıdır. Kimyasal sindirimde enzimler ve kimyasal maddeler kullanılır. Kimyasal sindirim, fiziksel sindirim ile küçük parçalara ayrılan maddeleri yapı taşlarına kadar ayırmak görevini üstlenmektedir. Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlamaktadır. Mideye ulaşan proteinler, mide asidine bağlı olarak kuvvetli asit ortamında mide salgısında mevcut pepsin ile karşılaşırlar. Bunun sonucu proteinler az miktarda amino asit ile polipeptidlere parçalanır.
Proteinlerin Kimyasal Sindirimi Nerede Biter?
Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlamakta ince bağırsakta ise sona ermektedir. Ağızda kimyasal sindirimleri yapılmamaktadır. Proteinli gıdalar mideye ulaştığı zaman mide çeperi hücrelerinden salınan gastrin hormonu kan yoluyla taşınmakta ve yine mide hücrelerini uyarmaktadır.
Mideden ince bağırsağa geçişte karından gelen asitli gıda parçalarının nötralize edilmesi için pankreas ince bağırsağa bikarbonat tamponu salgılamaktadır. Bağırsağın bu bölümündeki nötr ortam, hem pankreastan hem de ince bağırsağı astarlayan hücrelerden kaynaklı protein sindirici enzimlerin aktivitesini teşvik etmektedir. Enzimler, gıda peptidleri üzerinde çalışarak daha küçük peptidlere ayırırlar. Amino asitleri de tek tek ayırdıktan sonra ince bağırsağın emici hücreleri, amino asitleri kan dolaşımına ve sonra vücuttaki hücrelere taşırlar.