24.03.2021 - 01:54 | Son Güncellenme:
Prionlar pek çok hastalığa neden olabilir. Prionların neden olduğu hastalıklar sporadik ve kalıtsal ve enfeksiyona bağlı olarak gelişebilir. Prion hastalıkları herhangi bir nedene bağlı olmadan da ortaya çıkabilir.
Prion Nedir?
Prionlar, nükleik asit içermese de teorik olarak hücreleri enfekte ederek çoğalma eğiliminde olan küçük bulaşıcı proteinler, bulaşıcı protein etkenleri ve bulaşıcı protein parçacıklarıdır. Prion ve prion hastalıkları genellikle çok yüksek dirençlidir. Prionlar, -40 dereceye kadar soğuğa kadar rahatlıkla dayanırlar.
UV ışınlarına ve radyasyona karşı da hassasiyet göstermezler, formaldehit ile işlendiği zaman özelliklerini korurlar, nükleazdan etkilenmezler. Protein moleküllerinin kendine özel yapısı nedeni ile bağışıklık sistemi bu proteinlere herhangi bir cevap üretemez. Bu durum prionların vücuda nüfuz etmesi sonucunda bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.
Prion Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Prion, ın vücuda işlemesi sonucunda bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Prion hastalıklar, insan ve hayvanlarda görülen, bulaşıcı bir karaktere sahip olan bir nörodejeneratif hastalık grubudur. Daha çok sığırları etkilediği için prion hastalıklar özellikle de “deli dana hastalığı” olarak da bilinir. 1986 yılından beri, İngiltere'de ve daha sonra pek çok başka ülkede "deli dana hastalığı" ismi ile bilinen çeşitli hastalık salgınları ortaya çıktı.
Prion Nasıl Tedavi Edilir?
1914 yılında da M’Govan isimli araştırmacı, koyunlarda ortaya çıkan “scrapie” hastalığı ile ilgili gözlemlerini bildirdi. Bu gözlemler, hastalanan koyunların giderek daha da güçsüzleştiğini, yünlerini tel, ağaçlara sürterek kazıdıklarını, kilo kaybına uğradıklarını, aşırı susadıklarını, ayağa kalkamadıklarını ve öldüklerini ortaya koyuyordu.