09.11.2009 - 10:32 | Son Güncellenme:
Üniversite öğrencilerini yenilikçi ürün ve teknoloji geliştirmeye teşvik etmek, yarının teknoloji firmalarına ilk adım desteği sağlamak amacıyla düzenlenen "Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması"nın 5. yarı yıl finali 14 Kasım Cumartesi günü ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.
"İş bulan değil, iş kuran mezun" ilkesini benimseyen ODTÜ ile Türkiye’nin ilk ve en büyük teknoparkı ODTÜ Teknokent’in Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile OSTİM’in desteğiyle düzenlenen yarışmada, 6 proje finale kaldı.
Yarışmanın organizasyonuna, eğitmenlerden sponsorlara, jürilerden ODTÜ Rektörlüğü birimlerine, danışmanlardan IEEE ODTÜ Öğrenci Kolu’na kadar, pek çok kuruluş ve birim, finale gelene kadar 1 yıl boyunca katkılarıyla destek verdi.
Bu yıl 300 başvuru arasından finale kalan 6 proje, 75 bin TL’lik Elginkan Vakfı "teknoloji ödülünü", "50 bin TL’lik Savunma Sanayii Müsteşarlığı Ödülünü" ve 25 bin TL’lik "OSTİM sanayi kategorisi özel ödülünü" alabilmek ve ODTÜ Teknokent’te ücretsiz 3 yıl süreyle "şirket" olarak faaliyet gösterebilmek için büyük finalde yarışacak.
-"YARIŞMA AMACINA ULAŞIYOR"
ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmanın genç girişimciler için yeni bir başlangıç olduğunu belirterek, "Yarışmada finale kalmak bile kazanmak anlamına geliyor" dedi.
2005-2008 yılları arasında gerçekleştirilen finallerde yarışan 10 gruptan 7’sinin, bugün ODTÜ Teknokent’te şirket olarak faaliyet gösterdiğini hatırlatan Kızıltaş, bunun yarışmanın amacına ulaştığının kanıtı olduğunu kaydetti.
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da 2008 yılından itibaren yarışma bünyesinde yer aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Savunma alanında yeni projeler üretilmesi ve genç girişimcilerin savunma sektörüne ilgilerinin artmasını amaçlıyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda ülkemize teknoloji tabanlı yeni savunma sanayi projelerinin kazandırılması için yarışmanın değerli bir araç olduğu kanısındayız. ODTÜ’yü, ODTÜ Teknokent’i ve yarışmada büyük emeği geçen Elginkan Vakfı’nı kutluyoruz."
Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Yücel Unan ise "Çağdaş bir Türkiye" için ellerinden geleni yapma prensibini benimsediklerini, vakıfları adına en büyük mutluluğun yarışmayla Türkiye’ye başarılı iş adamları kazandırmak olduğunu belirtti.
-TEKNOLOJİ TABANLI YARATICI PROJELER-
Maddi ödüllerin yanı sıra ODTÜ Teknokent’te ücretsiz 3 yıl süreyle "şirket" olarak faaliyet gösterebilmek ve tüm danışmanlık desteklerinden faydalanabilmek için yarışacak projeler arasında:
-Beyin dalgaları ve yüz ifadeleriyle bilgisayarı kontrol edebilecek bir ürün geliştirmeyi
-Klasik anten çözümlerine alternatif sunan akıllı plazma anten üretmeyi
-Görüntü işleme teknolojisi kullanarak yüz ve obje tanıma yöntemiyle perakendecilik ve out-of-home (ev dışı) reklamcılıkta web tabanlı istatistiksel raporlama sistemi geliştirmeyi
-Geri dönüştürülemeyen evsel atıklardan elektrik enerjisi ve hidrojen gazı üretilmesi ve bunu günlük hayatta kullanılabilecek ürün haline dönüştürmeyi
-Güvenlik ve arama kurtarma faaliyetlerinin etkin yürütülmesini sağlayacak Coando etkisi ile iniş kalkış yapabilen insansız hava aracı (İHA) geliştirmeyi
-GPS alıcılarının kullanıldığı askeri sistemleri çalışmaz duruma getirin yenilikçi bir GPS karıştırıcı sistem üretmeyi hedefleyen teknoloji tabanlı projeler bulunuyor.
-"REKOR BAŞVURU"
Öğrencilerden büyük ilgi gören yarışmaya bu yıl 300 online başvuru yapılırken, 82 grup proje önerisini teslim etti. Elemelerin ardından 18 proje ikinci aşamaya geçebildi. Projelerin jüri karşısında sunumunun yapıldığı yarı finalde ise aralarında Hava Harp Akademisi, Anadolu Üniversitesi, ve ODTÜ öğrencilerinin bulunduğu 6 grup büyük finale katılmaya hak kazandı.
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde saat 10.00’da yapılacak açılış konuşmalarının ardından, Genel Kategoride ile Savunma Sanayi Kategorisi’nde finale kalan 6 grubun jüri ve kamuoyuna sunumlarına geçilecek.