05.12.2008 - 15:08 | Son Güncellenme:
Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'na başvurarak sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.
Üniversitelerde ders saatleri dışında, kendi kurumlarında çalışarak geçimini ve eğitim giderlerini karşılayan 20 bin öğrenci 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve ilgili diğer yönetmeliklerde, bu öğrenciler için herhangi bir düzenleme getirilmediği için işsiz kaldı. Daha önce Kısmi Zamanlı Öğrenci çalıştırılmasında öğrencilerden İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası primi kesilirken, yeni yasayla tüm sigorta kollarında sigorta primi kesilmesi istenmesine ve Ege Üniversitesi'nde bu ödentilerin kabul edilmesine rağmen 298 öğrenci işten çıkarılmak zorunda kalındı. Bütün üniversitelerde bu rakamın toplam 20 bin olduğu belirtildi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, YÖK'e yazı yazarak, “Öğrencilerin bundan sonraki dönemlerde normal sigortalı (tüm sigorta kollarına tabi) olarak çalıştırılmasında uygulama yönündeki belirsizliğin ortadan kaldırılması, üniversitemizin ve kısmi zamanlı çalışan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için gerekli girişimlerde bulunulması hususunu müsadelerinize arz ederim” dedi. Prof. Dr. Yılmaz ve diğer üniversite rektörlerinin başvurusundan sonra YÖK'de sorunun çözümü için bir çalışma başlatıldı.
Daha önce 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 46'ncı maddesi 5234 Sayılı Kanunun 2'nci maddesi, 4857 Sayılı Kanun ve 506 Sayılı Kanun gereğince kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilerden sadece İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası kesiliyordu. Kısmi Zamanlı olarak çalışan öğrencilerle ilgili olarak en fazla 180 saatlik çalışma süresine göre 9.58 YTL SSK primi kesilip öğrencinin eline 379,80 YTL ücret geçerken, yeni düzenlemeyle, aynı süre için öğrencinin eline 351.13 YTL geçmesi gerekiyor. Buna karşılık üniversiteye öğrencinin maliyeti 100 YTL artarak 459.58 YTL'den 559.86 YTL'ye çıkıyor.