EğitimÖteleme Hareketi Nedir? Öteleme Hareketi Yapan Tüm Madde Tanecikleri Aynı Mıdır?

Öteleme Hareketi Nedir? Öteleme Hareketi Yapan Tüm Madde Tanecikleri Aynı Mıdır?

08.06.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Hem fiziği hem de matematiği ilgilendiren en önemli konular içerisinde öteleme gelir. Aynı zamanda fiziğin temel kavramları arasında yer aldığını dile getirmek mümkün. Peki öteleme hareketi nedir? Öteleme hareketi yapan tüm madde tanecikleri aynı mıdır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Öteleme Hareketi Nedir Öteleme Hareketi Yapan Tüm Madde Tanecikleri Aynı Mıdır

Aynı zamanda yer değiştirme olarak da ifade edilebilecek olan öteleme, madde üzerinde yaşanan önemli bir harekettir. Bu hareket farklı yönlere doğru gerçekleşmesi ile beraber, fiziğin temelini oluşturur ve matematik için oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Öteleme Hareketi Nedir?

Herhangi bir nesnenin bir yerden başka bir yere, belli bir doğrultu ya da yönde gerçekleştirdiği kayma hareketine öteleme denir. Bu hareket ileri ya da geri ile beraber sağa ya da sola doğru gerçekleşebilir. Hatta aşağı ya da yukarı şekilde de sabit bir biçimde yapılan hareket olarak ifade etmek mümkün. Zira yaşam üç boyutlu olarak ele alındığında, tüm hareketler için belirli bir doğrultu üzerinde öteleme hareketi gerçekleşmektedir.

Öteleme Hareketi Yapan Tüm Madde Tanecikleri Aynı Mıdır?

Merak edilen konular içerisinde öteleme hareketini yapan maddelerin taneciklerinin aynı olup olmadığı geliyor. Bu bağlamda tanecikler hız ile beraber yapısal olarak değişkenlik gösterebilir. Öteleme üzerinden bakıldığı vakit, katı ya da sıvı cisimler ile beraber gaz halindeki maddeler öteleme hareketi yapabilmektedir. Bu doğrultuda bakıldığı zaman tüm maddelerin taneciklerinin aynı olmadığını söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Bu bağlamda maddeler yaptığı hareketler üzerinden farklı hallerde bulunabilmektedir. Özellikle atomları arasında çok az mesafe olan katı maddeden başlamak sureti ile sürekli sıvı ve gaz madde öteleme konusunda hız değişkenliği gösterebilir. Bu bağlamda tanecikler arasındaki hız arttıkça katı maddeden sıvı ya da gaz haline geçiş olduğu anlaşılır. Bu duruma ise yoğunlaşma ismi verilmektedir.

Yazarlar