EğitimOkula ilk başlangıç travmaya dönmesin

Okula ilk başlangıç travmaya dönmesin

29.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaz tatilinin bitmesinde iki hafta gibi kısa bir süre kaldı. 2023-2024 eğitim öğretim yılı 11 Eylül’de başlayacak. Ancak okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri, “Uyum Haftası” kapsamında 4 Eylül’de sınıflarda yerini alacak. Okulla ilk tanışma, milyonlarca aile ve çocuk için hem heyecan verici hem de sancılı bir süreç demek.

Okula ilk başlangıç travmaya dönmesin

Bu noktada çocuğun okula mutlu bir başlangıç yapabilmesi için öğretmenlerin ve rehberlik uzmanlarının yanı sıra ailelere de önemli görevler düşüyor. Peki, aileler ne yapmalı? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Klinik Psikolog Müge Leblebicioğlu Arslan’ın önerileri şöyle:

Haberin Devamı

Okulu birlikte gezin

*Duygularınız çocuğunuza doğrudan bulaşır. Dolayısıyla çocuğunun okula başlamasıyla ilgili kaygı ve korku gibi duygular yaşayan ebeveynler bu duyguları çocuklarına da aktarabilirler. Ebeveynin destek almasında yarar var.

* Belirsizlik yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kaygı uyandırır. Soyut düşüncesi gelişmekte olan çocuğunuza okul sürecini somutlaştırarak gelişimine uygun bir dille anlatın. Örneğin; okulun nasıl bir yer olduğu, kaçta okula gideceği, onu kimin, nasıl ve nerden alacağı, orada kimler olacağı ve ne yapacakları konusunda sade anlaşılır bir dille bilgilendirin.

* Çocuğunuz okula başlamadan birlikte gideceği okulu gezin, sınıfını, kantini okulun tuvaletlerini ona gösterin öğretmeniyle tanıştırın. Bu tutum çocuğun okulun nasıl bir yer olduğu ve kendisini nelerin beklediği konusunda somutlaştırma yapmasına yardımcı olarak kendisini güvende hissettirecektir.

Haberin Devamı

*Abartıya kaçmadan kendi çocukluk deneyimlerinizden korku ve kaygılarınızdan bahsedebilir ve duyguları normalleştirebilirsiniz. Bunu yaparken çocuğunuzun duygularını görmezlikten gelme ya da küçültmeye tutumunuzun kaymadığından emin olun.

* Bu dönemlerde ebeveynlerin ‘böyle bir çocuk olmaya devam edersen okulda hiç arkadaşın olmaz’, ‘yaramaz çocukları öğretmenler sevmez’ gibi eleştirel, baskıcı tutumları çocuğun benlik algısında zedeleyici etki oluşturabilir.

Bunlara dikkat!

*Çocuğunuz kaygı ve korku gibi olumsuz duyguları yetişkinler kadar doğrudan aktaramayabilir. Bu dönemde duygular somatik deneyimlerle çıkabilir. Örneğin karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı gibi belirtiler çocuğunuzda gözlemliyorsanız duygularını ifade edilmesi için oyun yolu ya da resim yoluyla alan açın ve gerekli durumlarda uzmandan destek alın.