EğitimOkula alışamayan çocuk için neler yapılmalı?

Okula alışamayan çocuk için neler yapılmalı?

11.09.2018 - 17:01 | Son Güncellenme:

Yeni eğitim öğretim yılının açılmasına sayılı günler kala anne babaları en çok düşündüren sorunların başında çocukların okula adaptasyon süreci var. Okula alışamayan çocuklar için nasıl bir yöntem izlenmesi gerekiyor? İlk kez okula başlayacaklar için ebeveynlerin neler yapması gerek. İşte okula alışamayan çocuklar için uygulanabilecek yöntemler.

Okula alışamayan çocuk için neler yapılmalı

Her eğitim yılının başlangıcında olduğu gibi okula alışamayan çocuk sorusu yine anne babalar için önem teşkil ediyor. Çocukların okula adaptasyon sorunu yaşamasının altında yatan nedenler merak uyandırıyor. Yeni okula başlayan bazı çocuklar çabuk uyum sağlarken bazıları ise uzun süre adapte olamıyor. Peki okula alışamayan çocuğa ne yapmalı?

Haberin Devamı

Okula yeni başlayan çocuklar için öncelikli hedef, akademik başarıdan çok çocuğun okula uyumu olmalıdır. Okul başlangıcı çocuğun hayatında önemli bir adım olduğu için, okula olumlu bir başlangıç yapmak, çocuğun okul hakkındaki olumlu düşüncelerin gelişimine katkı sağlar.

OKULA ADAPTASYON SORUNU YAŞAYAN ÇOCUKLAR İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

-Okul öncesi okul ortamı ve öğretmen ilişkileri ile ilgili kendi yaşantılarınızdan örnekler verin.

-Mümkünse kendi okul resimlerinizi ona gösterin

-Orada yeni şeyler öğreneceğini, yeni arkadaşlarla tanışacağını ve oyun oynayacağını söylemek; şarkı söyleme, masal dinleme, yap-boz yapma, resim yapma, arabalarla oynama gibi etkinliklerde bulunacağını anlatmak ön hazırlığın temel parçalarından biridir.

Haberin Devamı

-Bunun dışında ‘Öğretmeninle ve arkadaşlarınla aktiviteler yapacaksın”, “Teneffüste oyun oynayacaksın”, “Yemek yiyeceksin” ve “Diğer arkadaşlarınla beraber dinleneceksin” gibi sözler de onu rahatlatacaktır.

Okula alışamayan çocuk için neler yapılmalı

OKULA GİTMEDİĞİ İÇİN CEZALANDIRMAYIN


-Okulunda onu bekleyen güzel bir gün olduğunu ve neler yapabileceğini tekrar sayarak hatırlatın. Ona önceden okula gittiğiniz gün dikkatini çekmiş olan şeyleri hatırlatın(öğretmeni ile daha önce tanışmış ve belki küçük arkadaşlar edinmiş olabilir).

-Çocuğa yemek, uyku, oyun saatlerini bildiğinizi söyleyin ve sabırsızlıkla gününün nasıl geçtiğini anlatmasını bekleyeceğinizi belirtin.

-Çocuğunuzun sıkıntısının neden kaynaklandığını anlamaya çalışın. Sizden mi ayrılmak istemiyor yoksa okul ile ilgili bir derdi mi var? Eğer okulla ilgili bir derdi varsa bu konuda ona destek olun ve problemi çözmeye çalışın.

-Çocuğunuzun mutlaka okula gitmesini sağlayın, çocuğun okula gitmesi konusunda tüm aile fertleri olarak kararlı olun ve bu kararlı tavrı ona hissettirin.

-Çocuğunuz okul için hazırlanırken çocuğunuzun normalde yapmaktan çok hoşlandığı ve yarım bırakmak istemeyeceği etkinlikleri yapmak çocuğunuzun okula gitmek için evden çıkmasını zorlaştıracaktır, bunları yapmaktan kaçının.

-Vedalaşmaları çabuk yapın, kısa tutun.

Haberin Devamı

- Eğer okula gitmeyi kesinlikle reddeder ve gitmezse, çocuğunuzu okula gitmediği için cezalandırmayın ve suçlamayın.

-Aile içinde okul hakkındaki konuşmalar ve aile bireylerinin okul deneyimleri çocuğun zihninde okulun nasıl bir yer olduğuna dair ?kir oluşturur. “Okul korkulacak bir yer mi” “Yoksa sevilebilir mi”, “Öğretmenler kızar mı”, “Yalnız kalır mıyım”, “İhtiyacım olduğunda yardım alabilir miyim” gibi sorular ve belirsizlikler vardır. Bu nedenle aileler, okul hakkında konuşurken çocuğun kaygı, korku ve endişelenmesine sebep olacak konuşmalardan kaçınmalıdır.

Yazarlar