12.05.2021 - 03:11 | Son Güncellenme:
Namık Kemal Türk edebiyatında "Vatan Şairi" olarak bilinmektedir. Milliyetçi tutumu ile bilinen Namık Kemal aynı zamanda "Hürriyet Şairi" olarak da adlandırılır.
Namık Kemal Kimdir?
Namık Kemal 1840 yılında Tekirdağ'da dünyaya gelmiştir. Namık Kemal Türk milliyetçiliğine de ilham kaynağı olmuş olan bir Türk yazardır. Türk edebiyatında Genç Osmanlı hareketinin bir üyesi olarak burada gazetecilik ve yazarlık da yapmıştır. Namık Kemal aynı zamanda bir devlet adamı ve şairdir. Eserlerinde yurtseverlik kavramlarını ön plana çıkarmıştır.
Namık Kemal Hayatı
Namık Kemal 1840 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Tekirdağ şehrinde dünyaya gelmiştir. Annesinin adı Fatma Zehra babasının adı ise Mustafa Asım Bey'dir. Namık Kemal'e ismini veren kişi ise Tekirdağ'da yaşayan Ali Rıza Efendi'dir. Çocukluğunun önemli bir kısmı Abdülatif Paşa'nın yanında geçmiştir. Abdülatif Paşa ise Tekirdağ'da bir vali yardımcısı olarak görev yapıyordu. Afyonkarahisar sancak olarak tayin edildikten sonra ailesi ile birlikte Afyon'a taşındılar. Annesi 8 yaşında iken hayatını kaybetmiştir. Afyon'da annesini kaybeden Namık Kemal yaşamının ve çocukluğunun büyük bir kısmını bu dönemde dedesinin yanında sürdürmüştür.
Namık Kemal dedesi Kars'a taşındıktan sonra dedesi ile birlikte Kars'a taşındı. Dedesi Kars'a atandıktan sonra bu şehirde de 1.5 yıl yaşamıştır. Kars'ta yaşadığı dönem boyunca Seyid Mehmet Hamid efendinin yanında divan edebiyatını öğrenerek ilk kez Türk edebiyatına giriş yapmış oldu. Kars şehrinde atıcılık ve cirit derslerini de almıştır. Kars'ta görevi sona erdikten sonra dedesi ile birlikte tekrardan İstanbul'a dönmüştür.
Namık Kemal Eserleri
- Gülnihal
- Zavallı Çocuk
- Kara Bela
- Celaleddin Harzemşah
- Vatan Yahut Silistre
- Akif Bey
- İntibah
- Cezmi
- Takip
- Tahrib-i Harabat
Namık Kemal Edebi Kişiliği
Tanzimat edebiyatında coşkulu şairlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Türk edebiyatının vatan şairlerindendir. Eserlerinde vatan ve hürriyetten sıklıkla söz ettirmiştir. Şiirlerinde sıklıkla aruz ölçüsünden yararlanmıştır. Tiyatrolarında da bazen şiirlerinde hece ölçüsünden yararlanmıştır. Namık Kemal'e göre şiirler düşünceleri aktarmak için bir araçtır. Şiirlerde de genellikle sosyolojik konulardan bahsetmiştir.