Eğitim‘Mülakat yanlışlıkla açıklandı’

‘Mülakat yanlışlıkla açıklandı’

22.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, dün CNN Türk’te katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Okullardaki temizlik sorunu, mülakatların duyurulması tartışması başta olmak üzere birçok konuya değinen Tekin’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘Mülakat yanlışlıkla açıklandı’

Mülakatların açıklanması: Sistemi açmak ile ilgili arkadaşlarımız var. Öğretmen atamalarının Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’ndan bir kişi yanlışlıkla açmış, hakkında soruşturma başlatıldı. Öğretmen adaylarımızın KPPS puanları ve mülakat puanları belli. Bunlar sistemde kayıtlı duruyor. Danıştay kararı bekleniyor. Biz yüzde 50, yüzde 50 atama puanları olsun istiyoruz.

Haberin Devamı

Deprem riski: 2002 sonrasında derslikler deprem mevzuatına uygun inşa edildi. Yıkılanlar 2002 öncesinden. 2002’den önce inşa edilen okullarımızın yüzde 80’ini deprem açısından gözden geçirdik. 2025-2026 eğitim yılında yüzde 10 ilave derslik yapılacak.

Ücretsiz yemek: Şu anda 3 milyon üzerinde öğrencimiz yemek hizmetinden faydalanıyor. Yine ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin durumunu valiliklerimiz çözüyor. Türkiye genelinde taşıma kapsamında olan öğrencilere bu hizmeti sunuyoruz. 18 milyon öğrencinin tamamına bedava yemek hizmeti sunmak hiçbir raporda bulunmuyor.

Özel okul ücretleri: Bu yıl itibarıyla özel okullarımızın enflasyon artı yüzde 5 zamla beraber hizmet vermeleri, öğretmen arkadaşlarımızın koşullarını iyileştirmeleri ilkesini getirmiştik. Denetlemeye başlayacağız. Tutmuyorlarsa yaptırımı uygulayacağız. Okulu kapatmaya kadar gidebiliyor. Bazı özel okul grupları velilerinden sisteme girmeyen nakit ücret aldıkları duyumlarımız var. Bu konuda başvuruda bulunsunlar.

Haberin Devamı

Fransız okulları: Yabancı öğrenci alabilecek bir okul statüsünde iken Türk öğrenciler alıyorlar. Türk öğrenci alacaksanız bizim mevzuatımıza uygun hale geleceksiniz. Yasal dayanak olması lazım. Biz uluslararası sözleşme yaparsak bu uygun hale gelir. Fransız büyükelçisiyle görüştük. 6 ay içerisinde bir sözleşmeyi hazır hale getireceklerini söylediler.

30 bin temizlik personeli

Ders kitapları: Geçtiğimiz yıl başarısızlık ve devamsızlık uygulamasını başlatmıştık. Çok az ilimizde sınıf tekrarı nedeniyle mevcutlar değiştiği için ders kitaplarımızın ulaşamadığı az sayıda öğrencimiz var. 

Temizlik sorunu: Pazartesi itibarıyla tam zamanlı 30 bin temizlik personeli alınacak. Gelecek hafta ilave personel ile sorunu çözeceğiz.